Tratamentul trombozei

Tratamentul trombozei

Odata stabilit diagnosticul trombozei, trebuie inceputa terapia cat mai devreme, pentru a evita o desprindere a cheagurilor de sange de pe peretii vaselor (embolie) si deplasarea acestora in jumatatea dreapta a inimii, de unde pot ajunge in sistemul circulator. Atunci cand cheagul de sange obtureaza o artera pulmonara, se dezvolta embolia pulmonară care poate avea urmari fatale. In plus, tromboza poate provoca si o deteriorare a venelor.

 

Terapie: Inhibarea coagularii si tromboliza

Tromboza este tratata cel mai frecvent cu medicamente anticoagulante, cum ar fi heparina, care poate fi administrata subcutanat sau intravenos. Se evita astfel cresterea cheagurilor de sange, in timp ce riscul dezvoltarii unei embolii pulmonare scade simtitor.

Metoda trombolizei este mai rara. Pentru aceasta, cheagurile de sange sunt desprinse cu ajutorul unor substante active precum streptokinaza si urokinaza, reusindu-se desfundarea venei. Aceasta metoda presupune un risc ridicat de hemoragie interna, mult mai mare decat in cazul tratamentului medicamentos. Avantajele si riscurile sunt evaluate in detaliu inaintea unei astfel de proceduri. Se opteaza pentru tromboliză, in special atunci cand sunt obturate mai multe vene concomitent (tromboza de cateva zile) si tromboza nu este mai veche de sapte zile.

In cazul ambelor metode, dupa cateva zile, se incepe suplimentar o inhibare a coagularii sangelui cu ajutorul asa-numitului antagonist de vitamina K (ex. Marcumar®), pentru a reduce riscul aparitiei unei noi tromboze (recidiva).

Operatia in cazul trombozei este rareori necesara  

Indepartarea chirurgicala a unui cheag de sange, cu ajutorul unui cateter este rareori necesara. Se opteaza pentru o operatie atunci cand tromboza se formeaza in vena cava sau cand tromboza ingusteaza arterele bratelor sau picioarelor pacientului.

Operatia poate fi necesara si atunci cand, in mod normal ar fi recomandata o tromboliza, insa datorita unor accidentari sau a unor sangerari mai vechi aceasta nu poate fi efectuata.

Miscarea ca masuri suplimentara

Contrar parerii populare din trecut, tromboza nu necesita repaus la pat. Potrivit celor mai noi cunostinte, miscarea nu duce la o crestere a riscului de embolie pulmonara, dimpotriva, este recomandata ca masura de sprijin a tratamentului.

Se recomanda evitarea aplicarii de comprese calde in zona afectata de tromboza,  pentru a nu provoca dilatarea vaselor si desprinderea unui cheag de sange. De asemenea, se recomanda evitarea presarii excesive in timpul defecatiei, pentru a nu creste riscul emboliei. In unele cazuri se recomanda folosirea de mijloace pentru reglarea scaunului.

Completarea tratamentului cu ajutorul compresiei

In cele mai multe cazuri, pe langa tratamentul medicamentos, se apeleaza si la un tratament de compresie. Se imbunatateste astfel returul sangelui si limfei si scade riscul desprinderii unui cheag de sange.

Pentru evitarea unei recidive, compresia trebuie purtata intre cateva luni si cativa ani.