Keratoza actinica: etapa preliminara a cancerului de piele

Keratoza actinica: etapa preliminara a cancerului de piele

Chiar daca semnalele de alarma cu privire la evitarea expunerii pielii la soare ar fi trebuit sa ajunga deja la toata lumea, multe persoane aleg sa le ignore. Unul din efectele ignorarii acestor recomandari este keratoza actinica, o etapa preliminara a cancerului de piele.

 

Modificare pielii

Pentru multe persoane, cancerul de piele este legat direct de periculosul melanom malign. Insa peste 95% din modificarile canceroase ale pielii sunt de alta natura: mult mai frecvente sunt tumorile superficiale, cum ar fi carcinomul celular bazal si spinaliomul. Foarte raspandit, insa putin cunoscut este predecesorul spinaliomului, respectiv keratoza actinica.

 

Simptome deseori ignorate

In cazul keratozei actinice avem de-a face cu o modificare a celulelor pielii, provocata de razele ultraviolete. Chiar daca keratoza actinica este o etapa preliminara a cancerului de piele, simptomele ei sunt deseori trecute cu vedere. Atunci cand ramane netratata, keratoza actinica se dezvolta in asa numitul cancer alb de piele. Debutul se remarca prin portiuni rosii clar delimitate cu usoara descuamare. Aceste formatiuni continua sa se dezvolte in papule alb-maronii in special pe zonele neprotejate de soare: urechi, pielea capului, buza inferioara, palme.

Procesul de distrugere se produce aproape neobservat. Deseori trec chiar si 10-20 de ani inainte ca keratoza actinica sa se dezvolte in modificarile descrise si sa fie observate. Pielea se simte aspra. In plus, simptomele sunt confundate deseori cu pigmentarea specifica pielii persoanelor in varsta.

 

Frecventa sporita in cazul persoanelor cu ten alb si varsta de peste 50 de ani

Chiar daca keratoza actinica este mai frecventa in randul persoanelor de peste 50 de ani, ea poate fi diagnosticata si in cazul persoanelor mai tinere. Riscul este mai mare in randul celor care petrec foarte mult timp in soare, de aceea protectia solara ar trebui luata foarte in serios, in special in timpul activitatilor de vacanta petrecute in aer liber.

 

Tratament

In cazul unui diagnostic timpuriu, keratoza actinica si carcinomul celular bazal pot fi tratate cu succes. In terapia keratozei actinice, in prezent predomina interventiile chirugicale.

Mai nou, tratamentul medicamentos consta in aplicarea unui gel care contine diclofenac si acid hialuronic. Gelul poate fi aplicat foarte simplu de pacienti, iar rezultatele par sa fie foarte eficiente fara sa afecteze calitatea vietii pacientilor. Gelul are si un efect antiinflamator, astfel ca sunt excluse durerile si formarea de tesut cicatrizat.