Ce este endocrinologia?

Ce este endocrinologia?

Endocrinologia este stiinta care studiaza hormonii. Endocrinologii se ocupa in special de glandele endocrine ale organismului uman. Aceste glande elibereaza hormonii produsi direct in sange, fiind numite si „glande de secretie interna“. Glandele endocrine nu elimina secretiile in afara organismului, ca si glandele exocrine (ex: glanda sudoripara). Tulburarile circuitului hormonal au de cele mai multe ori efecte puternice asupra starii de sanatate a pacientului. Scopul endocrinologiei este de a identifica bolile conditionate de hormoni si de a le trata.

Care sunt glandele endocrine?

Printre glandele hormonale endocrine se numara glanda tiroida, glanda adrenala, pancreasul si hipofiza, dar si cele doua glande producatoare de hormoni sexuali, ovarele si testiculele. In calitate de glande ale sistemului endocrin, acestea sunt responsabile pentru reglarea hormonala si controlul unor functii importante din corp precum digestia, cresterea si reproducerea.

Domeniul de cercetare al endocrinologiei

Afectiunile glandei tiroide (cum ar fi subactivitatea sau supra-activitatea glandei tiroide), dereglari ale hipofizei si a glandelor adrenale afecteaza intregul sistem hormonal si reprezinta astfel o parte importanta din domeniul de cercetare al endocrinologiei. Bolile rezultate din acestea precum subdezvoltarea, osteoporoza si calvitia sunt si ele incluse. Un punct important il constituie bolile pancreatice si diabetul.

Schimbarile hormonale precum menopauza, ce apar odata cu inaintarea in varsta, sunt si ele incluse in domeniul de cercetare al endocrinologiei. In plus, endocrinologia ajuta la identificarea unui dezechilibru al hormonilor sexuali, contribuind astfel la medicina de reproducere. Infertilitatea are deseori o cauza hormonala, iar prin tratamente hormonale adecvate, endocrinologia poate ajuta la depasirea acestor probleme.

Metode de examinare ale endocrinologiei

Majoritatea examinarilor incep prin teste de sange si de urina. Acestea sunt supuse examenelor de laborator in vederea stabilirii cantitatilor de hormoni existente. Proceduri precum sonagrame (ecografii), scintigrafii sau tomografii computerizate si RMN-uri pot stabili in ce masura exista modificari la nivelul glandelor endocrine, pentru a permite administrarea unui tratament adecvat.