Ce sunt enzimele?

Ce sunt enzimele?

Enzimele actioneaza importante reactii biochimice in organism. Transforma substante in alte substante si divizeaza molecule. Enzimele sunt cunoscute si sub denumirea de biocatalizatori. Valorifica elemente de baza necesare organismului din alimente si participa la procesele metabolice. Pe langa digestie, crestere si respiratie, enzimele sunt necesare pentru transmiterea stimulilor si pentru numeroase alte procese din organism. Enzimele participa in calitate de regulatori si puncte de control in derularea diverselor reactii chimice din organism.

 

Enzimele ca biocatalizatori

Aproape toate enzimele sunt proteine active in reactiile chimice din organism sub forma de catalizatori. Enzimelor le revin numeroase functii dintre cele mai variate. De la digestie, la procese metabolice, la transferul materialului genetic in proteine, enzimele participa la toate acestea in calitate de biocatalizatori.

Enzimele sunt formate din lanturi proteice si se deosebesc in enzime simple cu un singur lant proteic si enzime care sunt formate din mai multe lanturi proteice. Aceste lanturi proteice sunt pliate caracteristic pentru fiecare clasa enzimatica. Enzimele sunt de cele mai multe ori multifunctionale. Astfel, enzimele simple preiau deseori mai multe sarcini in organism. La fel de des se intampla ca mai multe enzime izolate sa se organizeze intr-un complex mai mare. In astfel de complexe, enzimele interactioneaza intre ele si se controleaza reciproc.

 

Cele mai importante enzime ale organismului uman

Enzimele se regasesc in corpul uman in cantitati foarte mari. Probabil sarcina de baza revine enzimelor digestive care sunt responsabile pentru descompunerea hranei asimilate in elemente de baza precum aminoacizi, acizi grasi si molecule de zahar. Ulterior, elementele de baza respective sunt preluate prin mucoasa in sange, sunt valorificate in procesele metabolice sau sunt stocate.

Exista cinci mari grupe de enzime digestive:

  • Peptidazele care descompun proteinele si peptidele in aminoacizi.
  • Glicozidele descompun lanturi lungi de zahar precum amidonul sau glicogenul in molecule simple de zahar.
  • Lipazele sunt formate in pancreas si descompun grasimile in acizi grasi si glicerina.
  • Nucleazele descompun acizii nucleici.
  • Lactazele descompun lactoza in galactoza si glucoza

Alte enzime importante

Un rol important in organism ii revine si enzimei lactat-dehidrogeneaza care se regaseste in special in ficat, in celulele rosii si in muschi. Atunci cand concentratia de lactat-dehidrogeneaza din sange creste, indica prezenta unei anemii.

Enzima troponina T este potrivita pentru indicarea unei deficiente cardiace deoarece este eliberata in sange de muschiul inimii in cazul unui infarct. In functie de cantitatea de troponina T, medicii pot stabili gravitatea efectului infarctului.

Fosfataza alcalina se regaseste in oase, in ficat si in tracturile biliare. Enzima gamma-GT se regaseste in crier, in rinichi si in ficat. Valorile ridicate ale acestei enzime in sange indica prezenta unei afectiuni in organele in care aceasta enzime opereaza.

 

Enzime in hrana

Enzimele nu se regasesc numai in organism, ci si in numeroase alimente. Enzime importante pe care organismul nu le poate produce, trebuie asimilate din alimente. Pentru o asimilare cat mai buna, alimentele trebuie sa fie proaspete si pe cat posibil crude.

Enzimele care se regasesc in fructele si legumele proaspete ne ajuta in special in digestie. Deseori, enzimele asimilate prin hrana nu sunt digerate complet deoarece ne lipsesc enzimele digestive. Resturile nedigerata de hrana se pot depune in organism sub forma de grasime si materie reziduala.

 

Legume si fructe bogate in enzime

Vitaminele, nutrientii si micronutrientii stimuleaza sanatatea si sunt deseori componente ale enzimelor. O carenta de vitamine inseamna de cele mai multe ori si un deficit de enzime esentiale care nu sunt puse la dispozitie de organismul nostru.

Enzimele naturale pot fi consumate din fructe, legume crude, salata si alune. In special bananele, kiwi, ananasul, papaya, curmalele si perele sunt foarte bogate in enzime. Din randul legumelor, cele mai bogate in enzime sunt broccoli, castravetii, rosiile si zucchini.

 

Bromelaina: Enzima din ananas

Bromelaina este cea mai cunoscuta enzima care se gaseste in ananas. Denumirea este formata din doua enzime care se regasesc in acest fruct si care au un efect antiinflamator si anticoagulant, fapt apreciat in cazul a numeroase afectiuni provocate de o inflamatie. Printre acestea se numara diabetul, osteoporoza, artrita, hipertonia dar si acneea si alzheimer.

In plus, enzimele din ananas ajuta si la descompunerea proteinelor din alimente. Proteinele sunt descompuse in componentii care le formeaza respectiv aminoacizi, care la randul lor sunt necesari pentru formarea de celule in organism.

 

Enzime in productia de alimente

Biocatalizatorii precum enzimele joaca un rol important si in pregatirea bauturilor si alimentelor. Enzimele sunt folosite in numeroase procese de fermentatie, deoarece transforma zaharul in acizi, facand posibil consumul de alcool, branza, iaurt si produse de patiserie. Spre exemplu in productia de branza sunt folosite proteazele pentru fermentarea laptelui. Enzimele din bacteriile acidului lactic sunt folosite in productia de iaurt. In distilerii si cofetarii sunt folosite enzime precum amilaza si proteazele.