Plante din flora salbatica

Plante din flora salbatica

Primavara campiile si padurile se acopera de vegetatie luxurianta, oferind nenumarate plante sanatoase care pot fi consumate: papadie, coada soricelului, urzica, toate asigurand gusturi dintre cele mai variate.

Plantele din flora salbatica ofera avantaje nenumarate 

In comparatie cu plantele de cultura, cele culese din flora salbatica nu sunt afectate de ingrasaminte si pesticide. In plus, acestea contin numeroase vitamine si minerale, avand un gust aromat si picant in comparatie cu plantele de cultura. Uleiurile esentiale din continut, si aromele au un efect benefic asupra metabolismului: flora salbatica stimuleaza digestia, are un efect detoxifiant in sange si unul diuretic.

Calitatea plantelor din flora salbatica 

Calitatea plantelor din flora salbatica depinde de locul din care sunt recoltate, de aceea se recomanda sa evitati zonele intens circulate, cele in care sunt plimbati cainii sau parcurile din orase. O conditie esentiala pentru recoltarea de plante din flora salbatica este cunoasterea acestora pentru a nu va pune sanatatea in pericol in cazul confuziei cu plante otravitoare. Multi cunoscatori de plante ofera ture organizate pentru culegerea plantelor. Nu uitati ca si flora salbatica este expusa conditiilor de mediu, de aceea se recomanda sa spalati foarte bine plantele inainte de a le consuma. Le puteti prepara prin fierbere sau le puteti consuma crude. Frunzele sunt perfect pentru salate sau garnituri. De asemenea, florile multor plante pot fi folosite pentru ornarea salatelor si supelor.

Calendarul de culegere de plante din flora salbatica 

PlantaEfectPartea folosita si perioada de culegereUtilizare
Papadie Tratarea tulburarilor digestive, a lipsei poftei de mancare, stimularea fluxului biliar Frunze: Martie- aprilie
Flori: aprilie - octombrie
Salate, ceaiuri
Banutei (paralute) Benefic impotriva afectiunilor intestinului gros si a cailor respiratorii Frunze, flori: tot anul Salate
Leurda In medicina populara este folosita pentru tratarea arteriosclerozei, a hipertensiunii si a afectiunilor intestinale Frunze: Martie- aprilie, bulb: mai-februarie Pasta de leurda, salate, supe , tinctura
Vinarita Folosit in medicina populara impotriva situatiilor de nervozitate, afectiuni ale stomacului, intestinului, ficatului si bilei Plante tinere: martie-mai Ceaiuri
Nasturel In cazul afectiunilor hepatice si biliare, a tulburarilor digestive, a lipsei poftei de mancare Frunze, plante tinere: tot anul Salate crude, pe tartine, dressing
Lintita Compozitia de aminoacizi este asemanatoare celei din boabele de soia. Bogate in minerale elementare Intreaga planta de-a lungul intregului an Salate, pasta de lintita
Urzica Impotriva durerilor reumatice, a gutei, a afectiunilor hepatice si biliare Frunze: Februarie- noiembrie, seminte: iulie-septembrie Mancare de urzica, supe, suc proaspat presat, ceaiuri
Coada soricelului Stimuleaza metabolismul, tratarea afectiunilor stomacale, intestinale si biliare Frunze: Martie- mai, flori: iunie-octombrie Salate, condiment, ceaiuri
Lamium Actiune pozitiva asupra organelor aparatului urinar, a pielii si a stomacului; impotriva durerilor menstruale Martie–Mai Salate, supe