Efectele curative ale leurdei

Efectele curative ale leurdei

Leurda, planta aromatica, se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in ultimii ani. Planta proaspata este folosita in combinatie cu branza, in supe si sosuri sau salate. De aceea, tot mai multe persoane incearca sa culeaga frunzele de leurda din paduri.

 

Ce este leurda?

Leurda este inrudita cu usturoiul, ceapa si arpagicul, cu inflorescenta sub forma de umbrela, calitatile aromatice si curative fiind cunoscute inca din timpul romanilor, a triburilor germanice si a celtilor. Pe langa denumirea stiintifica de allium ursinum, leurda mai este cunoscuta si sub cateva denumiri populare: usturoi salbatic, ai-de-padure, usturoita, ai-ciorasc.

 

De ce a fost numit dupa ursi (ursinum)? Probabil pentru ca ursul brun il consuma cu placere dupa perioada de hibernare, pentru a prinde putere. Sau poate pentru ca, la fel ca si ursul dupa hibernare, simbolizeaza trezirea la viata, odata cu venirea primaverii. Triburile germanice credeau ca aceasta planta era sursa puterii si a fertilitatii ursilor.

 

Leurda proaspata pentru sanatate

 

In stare proaspata, leurda contine din plin vitamina C, uleiuri eterice, dar si magneziu si fier. Astfel, este cel putin la fel de sanatoasa ca si ruda ei, usturoiul, fara a influenta insa mirosul corpului. Leurda este eficienta impotriva fermentarii intestinale, a balonarilor si a durerilor asociate. Creste pofta de mancare, are efect colagog, de dilatare a vaselor si in acelasi timp reduce colesterolul.

 

Cele mai importante utilizari sunt in tratarea afectiunilor stomacale si intestinale, combaterea lipsei apetitului si a starilor de convalescenta. In general, leurda invigoreaza corpul, avand un efect purificator.

 

Nu confundati leurda

 

Cand zilele de primavara devin mai insorite si mai calde, plantele incep sa emane parfumul caracteristic, iar sezonul leurdei incepe. In ciuda mirosului specific asemanator usturoiului, leurda poate fi confundata cu alte plate asemanatoare, care sunt insa otravitoare. Frunzele tinere de leurda seamana cu cele ale lacramioarelor (Convallaria majalis) si cu brandusele de toamna (Cholchicum autumnale), care insa sunt foarte periculoase, fiind otravitoare. In lunile aprilie si mai, cazurile de otraviri se inmultesc in toata Europa, in special in Austria, Elvetia si Croatia, insa si in Germania.

 

Recoltarea leurdei

 

Leurda creste pe pajisti, in spatii umbroase, bogate, in paduri, parcuri, in cursurile raurilor si in padurile aluviale. Primavara devreme, din micul bulb ies doua frunze, de un verde crud, cu forma lanceolata, cu nenumarate intrebuintari in bucatarie, datorita gustului aromatic si a efectului benefic pentru sanatate. Perioada recoltei incepe la mijlocul lunii martie, odata ce frunzele incep sa se formeze, pana la aparitia mugurilor florali. Dupa acest moment, gustul devine foarte puternic si neplacut. Leurda trebuie consumata in stare proaspata. Astfel, daca plecati la drum, asezati frunzele intr-o punga frigorifica, transparenta in care adaugati cativa stropi de apa. Suflati apoi in punga si inchideti-o. Frunzele vor rezista astfel la transport si apoi cateva ore in frigider.

 

Recunoastere frunzelor de leurda

 

Frunzele de leurda sunt confundate cel mai frecvent cu cele de lacramioare, fiind foarte asemanatoare. Principala diferenta: frunzele de leurda au pe spate o nuanta verde, usor metalizata, iar cele de lacramioare au o culoare verde crud. Si mai simpla este proba mirosului: strangeti frunza intre degete, daca nu simtiti mirosul specific de usturoi, ar fi mai bine sa nu culegeti frunzele respective (si sa va spalati cat mai repede pe maini). Acest test este relevant doar daca mainile dvs. nu miros deja a usturoi de la testele anterioare.

 

Culegatorii de leurda trebuie sa cunoasca bine toate caracteristicile plantei, pentru a le putea deosebi de cele asemanatoare, dar toxice. Celor care isi doresc o masura de protectie suplimentara li se recomanda sa apeleze la magazinele de legume, tot mai multi comercianti ofera spre vanzare frunze de leurda din culturi controlate. In plus, aveti astfel posibilitatea de a achizitiona plante, seminte sau bulbi din magazinele specializate, si de a le creste direct acasa, la fereastra sau in gradina (la baza trunchiurilor de copaci, a arbustilor si a gardurilor vii) si de a le pastra congelate. Pentru cei interesati de efectele curative ale plantei, exista alternative accesibile si 100% sigure: sucul de leurda si tinctura de leurda, disponobile in Romania in farmacii si magazine naturiste.

 

Crema de leurda si avocado

Ingrediente: 1 limeta (lamaie verde), 1 avocado, 1–2 linguri de leurda tocata fin, sare, piper, 1 bagheta, 30 g branza de capra

 

Pregatire: stoarceti limeta, scoateti pulpa fructului de avocado, curatandu-l de coaja si sambure. Zdrobiti pulpa de avocado, amestecati cu zeama limetei, adaugati leurda tocata, sarea si piperul dupa gust. Ungeti bagheta cu crema obtinuta, asezati deasupra branza de capra si serviti imediat.

 

Efectele curative ale leurdei

Efectele curative ale leurdei sunt multiple: are actiune imunostimulanta si este un bun adjuvant in infectiile respiratorii (gripa, bronsita, traheita), este antifungic vegetal , previne si trateaza micozele, are efect hipotensiv, reduce trigliceridele, creste valoarea colesterolului protector (HDLcolsterol) , inhiba coagularea si previne formarea cheagurilor de sange, contribuie la functionarea optima a  sistemului digestiv si la eliminarea parazitilor intestinali. Leurda este un detoxifiant puternic si purificator al  sangelui, este un bun vitaminizant si mineralizant pentru organism,este un antianemic excelent, curele cu leurda fiind indicate primavara pentru detoxifiere, revitalizarea dupa iarna si prevenirea anemiei. De asemenea, asigură un somn liniştit şi tonifică sistemul nervos, fiind foarte utila in astenia de primavara.

 

Tinctura de leurda

Tinctura de leurda este foarte utila in farmacia casei, deoarece conservă calităţile terapeu¬tice ale leurdei pe o perioadă de timp mai lungă, şi ne putem bucura de acest remediu naturist valoros pe tot parcursul anului. Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fie¬care masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile. Pentru afectiunile digestive si cardiovasculare se recomanda cure repetate, pe parcursul intregului an.

Ca sa ai grija corect de tine si de familia ta, specialistii alphega iti pun la dispozitie sfaturi utile pentru o ingrijire de nota 10 a fiecarui membru al familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi beneficiile leurdei pentru sanatate.

Spune-ne intr-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei alphega!