10 sfaturi pentru un ficat sanatos!

10 sfaturi pentru un ficat sanatos!

Ficatul este un organ important care joaca un rol central in procesul metabolismului. Este responsabil pentru procesarea si stocarea substantelor nutritive, pentru descompunerea si separarea toxinelor. Atunci cand ficatul inceteaza sa mai functioneze, intregul corp are de suferit. Afectiunile stomacului nu pot fi intotdeauna evitate, insa exista anumite masuri prin care va puteti proteja ficatul pentru a-l mentine sanatos cat mai mult timp. Va prezentam in cele ce urmeaza, cativa dintre factorii benefici si cei nocivi pentru ficat.

Functia ficatului

 Ficatul joaca un rol important pentru corpul nostru, deoarece sarcinile pe care le indeplineste sunt vitale:

  • Procesarea si stocarea de carbohidrati, grasimi, proteine, micronutrienti si vitamine
  • Descompunerea in aminoacizi a proteinelor asimilate 
  • Descompunere si separarea substantelor toxice 
  • Administrarea nivelului de energie si hormoni 
  • Productia sucului biliar

 Sarcinile care ii revin, ii asigura ficatului statutul de organ vital. Din fericire, ficatul detine o forta de regenerare deosebita in urma daunelor minore. Pentru aceasta este nevoie sa il protejam, cel putin la intervale regulate, deoarece daunele hepatice severe sunt ireversibile.

Masuri benefice ficatului 

 Hidratare suficienta: Beti suficient pentru a ajuta ficatul in procesul de detoxificare. Atunci cand sunteti hidratati corespunzator, substantele toxice sunt transportate mai repede spre ficat, iar procesul de detoxificare din corp se accelereaza. De aceea se recomanda sa consumati zilnic o cantitate de minim 2 litri- preferabil apa sau ceai de plante.

 Cura de armurariu: Armurariul este un remediu natural care nu doar protejeaza ficatul, dar sprijina si regenerarea acestuia in cazul prezentei daunelor hepatice. Armurariul este disponibil in farmacii sau magazine naturiste, sub forma de capsule, care sunt produse deseori in combinatie cu anghinare,  la randul lor cunoscute pentru efectul pozitiv pe care il au asupra ficatului.

 Alternativa dietei cu capsule ar fi consumarea ceaiului de armurariu. Se prepara o infuzie din 1 linguriţa de fructe proaspat macinate la o cana cu apa clocotita,  Lasati infuzia sa actioneze timp de 7 minute, apoi strecurati.Ceaiul se consuma cu 30 de minute inaintea meselor. 

 Substante amare: Alimentele vegetale care contin din plin substante amare au deseori un efect benefic asupra ficatului. Printre acestea se numara: anghinarele,  andivele, papadia, radicchio, varza de Bruxelles si salvia. Puteti consuma plantele ca atare, sau le puteti folosi pentru a condimenta salatele obisnuite. Alternativ, puteti bea ceai de papadie sau salvie. Substantele amare stimuleaza productia bilei, care la randul sau usureaza toleranta la grasimi. In plus, valorile colesterolului din sange scad.

 Ciocolata amaruie: Studiile au demonstrat ca ciocolate amaruie scade tensiunea arteriala datorita continutului inalt de cacao, fapt ce se reflecta in mod pozitiv asupra ficatului. Se pare ca un consum rezonabil de ciocolata amaruie este benefic, inclusiv pe fondul unor daune hepatice ce ar putea provoca ciroza. Studiile au demonstrat ca presiunea crescuta din vasele de sange ale cavitatii abdominale, scade atunci cand consumam ciocolata amaruie imediat dupa masa.

Bandajarea ficatului: Atunci cand mesele dvs. sunt prea abundente si prea grase, inlocuiti paharul de bauturi spirtoase cu un prosop imbibat in apa sarata, plasat deasupra ficatului. Asezati peste el o sticla cu apa calda si lasati sa actioneze timp de 30 de minute. Ficatul va fi mai bine irigat cu sange datorita caldurii. Repetati impachetarea in mod regulat, cu exceptia cazurilor in care suferiti de ulcer sau sangerari stomacale. 

Factori cu efect nociv asupra ficatului 

Alcoolul: Persoanele care consuma cantitati mari de alcool pentru o perioada mai lunga de timp, risca daunarea definitiva a celulelor ficatului. Daunele minore provocate de consumul ocazional de alcool, sunt depasite cu succes datorita capacitatii de regenerare a ficatului. Insa repetarea daunelor poate atrage dupa sine afectiuni ce pot evolua in ciroza hepatica. De aceea, evitati pe cat posibil alcoolul. Un pahar de bere sau de vin, consumate din cand in cand nu prezinta nici un pericol, insa nu exagerati. Barbatii nu trebuie sa consume o cantitate de alcool mai mare de 20 de grame/ zi, iar femeile nu ar trebui sa depaseasca o cantitate de 10 grame/ zi. 20 de grame de alcool corespund unui pahar de vin (0,25 litri) sau unui pahar mare de bere (0,5 litri). Este important sa nu beti in fiecare zi, ci sa permiteti ficatului sa se regenereze. 

Zaharul: Pe langa alcool, cantitatile mari de zahar afecteaza ficatul, fapt datorat transformarii rapide a anumitor molecule de zahar in grasime, conducand astfel la aparitia steatozei hepatice. Nu trebuie sa renuntati complet la alimentele dulci, insa trebuie sa le asimilati cu masura. Aceasta masura se aplica si zaharului din fructe care poate fi nociv atunci cand este consumat in cantitati mari.

Mesele in fuga: Mancati in liniste. Atunci cand serviti masa in fuga, tractul digestiv nu este alimentat suficient cu sange din cauza stresului, fapt ce influenteaza si ficatul. Printr-o circulatie insuficienta a sangelui in ficat, eficienta acestuia scade si problemele incep sa apara.

Aditivi alimentari: Renuntati pe cat posibil la alimente care contin aditivi alimentari. Fie ca este vorba de coloranti, amelioratori de gust, conservanti, acesti aditivi prelungesc procesul de detoxifiere din ficat. Pe langa aditivi trebuie sa evitati si anumite suplimente nutritive. Exista suspiciuni potrivit carora, acestea ar fi nocive pentru ficat.

Medicamente: Medicamentele metabolizate in ficat sunt daunatoare pentru acesta. Atunci cand ficatul este sanatos, administrarea rezonabila de substante active, cum ar fi paracetamolul, nu prezinta riscuri. Respectati intotdeauna doza inscrisa pe ambalaj si durata permisa de administrare. Deoarece si medicamentele considerate inofensive pot provoca daune ficatului atunci cand sunt consumate in doze mari sau pentru perioade prea indelungate.

In cazul in care suferiti deja de o afectiune a ficatului, consultati medicul inainte de a incepe administrarea unui medicament metabolizat in ficat. Eventual, medicul va va recomanda o substanta cu efect de echilibrare. In locul paracetamolului, spre exemplu, puteti apela la produse cu acid acetilsalicilic, daca nu aveti sensibilitate digestiva sau istoric de ulcer sau gastrita.