Alimentatia dupa operatia de gastrectomie

Alimentatia dupa operatia de gastrectomie

Prin eliminarea partiala sau completa a stomacului, tractul digestiv trece prin nenumarate schimbari, care pot cauza disconforturi minore sau majore pentru pacienti. Problemele pot fi evitate prin adaptarea obiceiurilor alimentare.

Cea mai frecventa cauza: cancerul la stomac

Cea mai frecventa cauza a gastrectomiei este cancerul la stomac. O masura terapeutica importanta consta in operatia de indepartare completa a partii din stomac afectat de carcinom.   In functie de gradul de raspandire, stomacul poate fi indepartate numai partial sau complet.

Posibile probleme dupa operatia de indepartare a stomacului

Multi pacienti se confrunta dupa operati cu probleme de alimentatie, de intensitate diferita. De regula, problemele se diminueaza odata cu trecerea timpului dupa operatie, deoarece organismul incepe sa se adapteze la noua situatie.

Probleme in abdomenul superior

Ca urmare a rezervorului stomacal ridicat, dupa asimilarea de hrana sunt posibile stari de disconfort precum satietatea, greata, eructatia si arsurile. Data fiind lipsa legaturii cu esofagul, multi pacienti se plang de arsuri stomacale, provocate de reflex, respectiv de intoarcerea bolului alimentar in esofag. Aceste probleme apar mai ales in pozitia culcat.

Sindromul dumping precoce

Dupa o operatie gastrica, poate fi mai dificil de restabilit tranzitul intestinal normal, iar alimentele ajung prea repede in intestinul subtire. Consumul anumitor alimente cum ar fi cele dulci, sarate sau foarte concentrate favorizeaza aceste efecte. Sindromul este insotit de dureri abdominale si satietate, ameteala si chiar probleme ale sistemului circulator.

Ca urmare a transportului accelerat al bolului alimentar, pacientii sufera des de diaree. Sindromul dumping se inregistreaza, in medie, la 20-30 minute dupa servirea mesei.

Sindromul dumping tardiv

Daca la aproximativ 1,5 -2 ore dupa servirea mesei se inregistreaza stari de ameteala, de foame, transpiratie si puls accelerat, pacientii se confrunta cel mai probabil cu sindromul dumping tardiv. Acest sindrom este favorizat de consumul de alimente si bauturi bogate in zahar. Asimilarea rapida de zahar in intestinul subtire, conduce la eliminarea de insulina in sange, in cantitati exagerate, fapt ce poate provoca o stare de hipoglicemie.

Lipsa nutrientilor importanti

Anumiti pacienti nu mai reusesc sa digere grasimea si sufera de steatoree (prezenta grasimilor in scaun). Odata ce grasimile sunt eliminate prin scaun, acestea nu mai pot fi folosite ca sursa de energie.

De asemenea, este posibila si o carenta de vitamine liposolubile si acizi grasi esentiali. In peretele stomacal se formeaza un cofactor (factor intrinsec), necesar asimilarii vitaminei B12. Lipsa formarii acestui factor intrinsec dupa operatia de gastrectomie conduce la o carenta de vitamina B12, care la randul ei provoaca o anemie. Astfel, este necesara injectarea regulata a vitaminei B12.  De asemenea, administrarea de vitamina D, calciu, acizi folici si fier poate fi critica.

 

Chiar daca stomacul joaca un rol esential in digestia hranei, aceasta este posibila chiar si dupa indepartarea chirurgicala a stomacului. Iata cateva sfaturi care sa sa va ajute in realizarea tranzitiei:

  1. In principiu, nu aveti restrictie la alimente. Incercati si testati personal toleranta organismului Dvs.
  2. Dat fiind faptul ca stomacul in calitate de rezervor de hrana lipseste, aceasta functie trebuie controlata prin frecventa meselor. Medicii recomanda mai multe mese mici (6-8 sau chiar mai multe) in locul celor 2-3 mese importante consumate in mod obisnuit.
  3. Mancati incet si mestecati hrana cat mai bine. Retineti ca functia de amestec si fragmentare a hranei nu mai poate fi preluata de stomac.
  4. Consumati putine lichide in timpul meselor si mai frecvent intre mese pentru a evita o senzatie precoce de satietate. Consumati zilnic cel putin 1,5 litri de lichide.
  5. Asigurati o alimentatie bogata in proteine si slaba in grasimi. Optati pentru carnea cat mai slaba, pentru peste, produse lactate cu procent scazut de grasime.
  6. Evitati cantitatile mari de alimente si bauturi bogate in zahar: dulciuri, marmelada, prajitura si limonada. Aceste alimente pot provoca sindromul de dumping precoce. Optati pentru indulcitori in locul zaharului. Eventual, testati produsele adresate diabeticilor ca alternativa la dulciurile obisnuite.
  7. Anumite alimente pot provoca intolerante in perioada imediata urmatoare operatiei de gastrectomie: leguminoasele, fructele uscate, laptele, preparatele prajite, bauturile carbogazoase, alimentele prea reci sau prea calde. Testati cu atentie aceste alimente, pentru a stabili in ce masura organismul Dvs. le poate tolera.
  8. Consumul de alcool este permis in conditii de atentie sporita, deoarece organismul ar putea reactiona diferit ca urmare a noi situatii.
  9. Printre functiile acizilor gastrici se numara si distrugerea germenilor periculosi din hrana. Insa odata ce aceasta functie nu mai este disponibila, trebuie sa acordati o atentie sporita igienei, atat in prepararea hranei cat si depozitarii acesteia.
  10. Controlati regulat nivelul vitaminei D, al calciului, a acizilor folici si a fierului si ajustati alimentatia in functie de rezultatele analizelor.
  11. Nu uitati de injectiile cu vitamina B12 care trebuie administrate trimestrial