Sfaturile expertului pentru pacientii care sufera de guta

Sfaturile expertului pentru pacientii care sufera de guta

Guta este o boala metabolica provocata de nivelul prea mare al acidului uric (hiperuricemie) din sange. Dat fiind faptul ca un stil nesanatos de viata este asociat cu o alimentatie incorecta si un consum sporti de alcool care conduc la cresterea nivelului uric din sange, guta este considerata o ‚boala a prosperitatii’. Atunci cand boala ramane netratata timp indelungat, prin depunerea cristalelor de acid uric in articulatii, acestea din urma se deformeaza, apar infectiile renale si calculii renali. Cu toate acestea, prin schimbarea stilului de viata si cu ajutorul unui tratament medicamentos, guta poate fi tinuta in anumite limite.

Evitarea stricta a produselor care provoaca atacurile de guta este insotita de restrictii alimentare severe.

Va prezentam mai jos raspunsurile medicilor specialisti la cele mai frecvente intrebari ale  pacientilor care sufera de guta si care nu doresc sa le fie afectata si calitatea vietii.

Ce influenta are stilul de viata asupra nivelului acidului uric?

Acidul uric este produsul final rezultat in urma descompunerii purinei. Purinele sunt elemente constitutive ale ADNului si se regasesc in celulele umane, animale si vegetale, astfel ca o alimentatie bogata in purine va determina cresterea nivelului de acid uric. In mod normal, acidul uric este eliminat prin rinichi, insa doar in anumite limite. Atunci cand acidul uric depaseste un anumit nivel maxim, functia renala nu mai este suficienta, iar concentratia de acid uric din sange creste.

Pericolul unui atac de guta creste odata cu crestere nivelului de acid uric. Odata debutata boala, pacientul trebuie sa isi schimbe obiceiurile alimentare. De regula este necesara si urmarea unui tratament medicamentos.

Care sunt aspectele alimentare pe care trebuie sa le respectam?

Pentru persoanele care sufera de guta este foarte importanta respectarea unui regim alimentar sarac in purine. Alimentele difera in mare masura in ceea ce priveste continutul de purine. Spre exemplu, organele, carnea rosie, carnea de vanat, dar si lintea contin multe purine. In mod ideal, pacientii care sufera de guta ar trebui sa alcatuiasca un tabel cu continutul de purine al diferitelor alimente, si sa il respecte.

Foarte importanta in cazul gutei este si sprijinirea functiei renale. In acest sens, este suficienta o hidratare corecta, de aproximativ 1,5 – 2 litri de lichide pe zi. Cantitatile mai mari de lichide nu vor avea un efect pozitiv suplimentar. Pentru pacientii cu insuficienta cardiaca ar putea fi chiar periculos un consum mai mare de lichide. Dintre bauturile recomandate amintim apa, ceaiurile de fructe si plante. In cantitati reduse este permis si consumul de cafea, cacao si ceai negru.

Pacientii care sufera de guta trebuie sa renunte complet la consumul de bauturi alcoolice?

Alcoolul ar trebui consumat cu masura, deoarece din descompunerea alcoolului rezulta lactatul care inhiba eliminarea acidului uric, provocand astfel atacurile de guta. Pacientii care sufera de guta ar trebui sa evite in special consumul de bere, deoarece drojdia contine purina.

In ciuda tuturor interdictiilor, exista si bauturi alcoolice si tipuri de carne care pot fi consumate din cand in cand?

Spre deosebire de bere, un pahar de vin pe zi este inofensiv. Anumite tipuri de carne sau peste, cum ar fi carnea de pasare contin mai putina purina si poate fi consumata cu masura. In schimb , este interzis carnea de animal tanar (vitel, miel, pui).

Ce se intampla daca pacientul nu respecta recomandarile?

Nu este obligatoriu ca fiecare „pacat“ sa fie urmat de un atac de guta, insa riscul in acest sens creste cu siguranta. Odata depasite limitele concentratiei de acid uric acestea conduc la reactia de inflamare din articulatii. De cele mai multe ori este afectata articulatia degetelor mari de la picioare.

Daca pacientii au cazut victime tentatiilor alimentare, ar trebuie sa evite sub orice forma compensarea prin medicatie suplimentara, deoarece efectele secundare le-ar putea pune viata in pericol.

Kilogramele in exces joaca un rol?

Spre deosebire de alte ‚afectiuni ale prosperitatii’, kilogramele in exces joaca un rol indirect in cazul gutei. Dat fiind faptul ca persoanele supraponderale, se hranesc cu alimente bogate in purina, guta se poate instala in cazul acestora, relativ mai devreme sau mai puternic, comparativ cu persoanele cu o greutate normala. Asadar, atingerea unei greutati normale nu se numara printre obiectivele de prim rang ale pacientilor cu guta.

As privi cu un ochi mai critic curele infometare si dietele radicale, deoarece printr-o scadere radicala a greutatii, valoarea purinei creste datorita descompunerii de proteine. In plus, rezulta si produsii metabolici, care inhiba eliminarea acizilor urici in rinichi. Daca pacientii cu guta doresc sa scape de kilogramele in plus, trebuie sa adopte un regim alimentar echilibrat, scazut in purine, care sa le asigure o slabire in timp si nu imediata.

Se recomanda practicarea sportului? La ce ar trebui sa fim atenti?

Sportul nu afecteaza direct nivelul de acid uric, insa miscarea influenteaza pozitiv metabolismul, fiind astfel recomandat pacientilor care sufera de guta.

In principiu cei afectati de guta pot practica orice sport, se recomanda insa sporturile care nu afecteaza articulatiile, cum ar fi mersul pe bicicleta, inotul. In cazul unor episoade acute de guta, pacientii ar trebuie sa intrerupa activitatile sportive respective.

Aveti si alte recomandari pentru pacientii care sufera de guta?

Odata instalata guta, tratamentul va trebui urmat toata viata, iar controalele la medic vor trebui respectate cu regularitate, deoarece este necesar controlul nivelului de acid uric. Este foarte important ca pacientii sa inteleaga respectarea modificarii dietei alimentare, si sa nu traiasca cu impresia ca tratamentul medicamentos le permite abaterea de la restrictiile alimentare.