Zucchini (dovlecelul)– Fratele mai mic al dovleacului

Zucchini (dovlecelul)– Fratele mai mic al dovleacului

Zucchini se bucura de popularitate in Germania inca din anii 80. Datorita faptului ca nu detine un gust pregnant de unul singur, dovlecelul poate fi pregatit in nenumarate versiuni: intr-o salata proaspata de vara, intr-un ghiveci de legume, cu rosii si carne tocata? Dovleceii sunt bogati in vitamine, au un continut mare de apa si foarte putine calorii. Sunt foarte usor de digerat si foarte des recomandati in diete. Cunoscatorii de delicatese stiu deja ca si florile de dovlecei au un gust deosebit. O posibilitate de pregatire a dovleceilor este pe gratar, iar atunci cand sezonul este pe sfarsite ii puteti pastra in congelator, preferabil portionati.

Zucchini – plini de substante nutritive

Desi sunt formati in cea mai mare parte din apa, dovleceii sunt bogati in carbohidrati, proteine, fibra vegetala, sodiu, potasiu si caliciu. In plus, dovleceii sunt o sursa buna de vitamina A si E. Altfel spus, dovleceii nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra.

Cei care au posibilitatea de creste dovlecei in propria gradina trebuie sa retina ca pentru o familie de patru persoane sunt suficiente doua plante, deoarece dovleceii sunt foarte bogati in fructe. Fiecare planta are nevoie de o suprafata de 1,5 -2 m2. Este important sa le asigurati substante nutritive si suficienta apa, insa pot fi sensibili daca vara este prea ploioasa.

Recoltarea optima este atunci cand dovleceii au o lungime de 15 cm si o greutate de 200 grame, pentru a asigura un gust placut.

Zucchini: sora mai mica a dovleacului 

Zucchini s-a raspandit prin Europa plecand din Italia, unde este cultivat ca dovleac de gradina de la sfarsitul secolului 17. Este sarbatorit si in prezent printr-o zi care ii este dedicata, respectiv in data de 7 mai: giorno del zucchetto, fiind semanat de la mijlocul lunii aprilie pana la mijlocul lunii mai. Daca zucchini nu sunt recoltati la dimensiuni intre 10 -20 cm si sunt lasati sa creasca, acestia pot atinge greutati de pana la 5 kg.

Formele difera, pot fi rotunde sau ovale. Culorile sunt si ele variate, de la galben la verde, cu sau fara dungi. Sunt recoltati in lunile iunie – octombrie si trebuie consumati in termen de 12 zile de la recoltare, cu depozitare la temperaturi sub 8 grade. Daca insa sunt pastrati in apropierea merelor sau rosiilor, dovleceii se pot strica mai repede, ca urmare a etilului emanat de rosii respectiv mere.

Retete simple si delicioase 

Iata o reteta pentru vegetarieni: Zucchini-Tortilla. Veti avea nevoie de zucchini  pe care il veti pregati pe gratar alaturi de cateva fire de ceapa verde si usturoi, ou si cimbru, patrunjel, sare si piper si putina coaja de lamaie. Taiati cateva rosii cherry si dati totul la cuptor timp de cateva minute. Cei care nu doresc sa renunte la carne pot incerca dovleceii umpluti – sunca, branza si sos de rosii. Optiunile de umplutura sunt nesfarsite.

Cine ar putea refuza o supa de dovlecei cu ardei, ceapa, smantana, vin alb si un praf de ardei iute? Dovleceii sunt apreciati in intreg spatiul mediteraneean.

Reteta cu zucchini

Pentru ghiveciul de zucchini aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 350g cartofi 
  • 2 zucchini medii
  • 1 rosie medie
  • 200ml supa de legume 
  • 250g carne tocata
  • smantana
  • sare si piper 

Iata cum se pregateste: taiati in bucati egale zucchini, cartofii si rosia, adaugati sare si piper dupa gust si turnati totul in tava in care urmeaza sa pregatiti ghiveciul in cuptor. Turnati deasupra supa de legume si lasati la cuptor timp de o jumatate de ora la 180 de grade. Amestecati carnea tocata cu smantana si lasati totul inca o jumatate de ora la cuptor.