Uleiul de argan

Uleiul de argan

Copacul de argan (argania spinosa) creste intr-un singur loc: in sud-vestul Marocului. Pentru obtinerea unui litru de ulei de argan, sunt necesare aproximativ 30 de kilograme de fructe de argan si de 12 ore de munca intensa. Uleiul de argan este folosit atat in gastronomia fina, dar si in medicina si cosmetica. Copacul de argan (argania spinosa) este unul dintre cei mai vechi, fiind considerat de mult timp pe cale de disparitie. Dat fiind faptul ca nu creste decat in Maroc si are o semnificatie existentiala pentru oamenii din regiunea, zona in care acesta creste a fost declarata de UNESCO rezervatie a biosferei. Pentru locuitorii zonei, copacul de argan este "Copacul vietii" deoarece le asigura lemn de constructie, material de ardere, sursa de hrana si ulei considerat ca fiind unul dintre cele mai valoroase alimente disponibile la ora actuala: uleiul de argan.

Obtinerea uleiului de argan

Fructele de argan sunt culese in perioada iulie-septembrie. Spre deosebire de masline, uleiul de argan nu este obtinut din fructe ci din samburii acestora.

Inclusiv culegerea fructelor este laborioasa, deoarece ramurile sunt prevazute cu tepi. Astfel, berberii asteapta pana cand fructele se coc foarte bine si se desprind singure.

Fiecare fruct contine 2-3 samburi care de regula sunt prajiti pentru a rafina gustul final. Samburii sunt apoi macinati si amestecati cu apa fiarta si racita. Abia din acest amestec este apoi presat uleiul de argan.

Prelucrarea moderna a uleiului de argan

Uleiul de argan este obtinut in prezent printr-un proces mecanizat, care consta in evitarea contactului cu apa si evitarea prajirii semintelor de argan. Uleiul de argan obtinut mecanizat este cel ”presat la rece”. In ciuda tehnicii moderne, procedurile clasice incep sa recastige in popularitate, in special datorita faptului ca aceste metode de lucru intens reprezinta singura sursa de venit pentru familii intregi.

Uleiul de argan, fie ca este obtinut mecanizat sau traditional indeplineste normele UE in ceea ce priveste calitatea si igiena. In plus, perioada de valabilitate si stabilitatea acestuia nu este influentata de metoda folosita pentru obtinerea lui.

Uleiul de argan in gastronomie

Uleiul de argan obtinut prin presare la rece sau in mod clasic este folosit in gastronomie atat direct, pentru gustul deosebit dar si pentru preparatele foarte fine. Bucatarii de top claseaza uleiul de argan in cea mai inalta liga alaturi de trufe si caviar, fapt care se reflecta si in pretul uleiului. Un litru de ulei de argan poate ajunge si la 60€!

Folosit in salate, preparate de legume, carne si peste, uleiul de argan confera un gust aparte, reusind sa intreaca in rafinament si cele mai fine uleiuri de masline.

Uleiul de argan pentru piele si par

Uleiul de argan obtinut prin presare la rece este folosit cu succes si in industria cosmetica si este apreciat in special datorita efectelor pe care le are asupra parului si a pielii. Datorita proprietatilor sale, uleiul de argan calmeaza pielea afectata de impuritati, are efect hidratant si combate imbatranirea si uscarea pielii. Uleiul de argan poate fi folosit cu succes si pentru ingrijirea parului uscat, deteriorat.

Aplicatii in medicina

Uleiul de argan este nu doar delicios ci si foarte sanatos, un adevarat deliciu. Motivul: spre deosebire de celelalte uleiuri, cel de argan contine ingrediente dintre cele mai valoroase. Uleiul de argan este uleiul cu cea mai mare concentratie de acizi grasi esentiali (peste 80%) – in principal acid linoleic si acid oleic.

In plus, uleiul de argan este bogat in antioxidantii atat de necesari pentru combaterea radicalilor liberi. Uleiul de argan este neobisnuit de bogat in alfa-tocoferol sau vitamina E. Oamenii de stiinta s-au declarat foarte interesati de sterolii care se regasesc in uleiul de argan, cum ar fi schottenol sau spinasterol.

Uleiul de argan este folosit in Maroc, in scopuri medicinale de foarte mult timp, spre exemplu pentru tratarea problemelor gastrice si intestinale, a afectiunilor cardiace si de sistem circulator, dar si a arsurilor solare si dezinfectare ranilor. In medicina traditional uleiul de argan joaca un rol important pentru tratarea acneei, a varsatului de vand, a neurodermitei, reumatismului, a durerilor articulare si a hemoroizilor.