Tofu ca alternativa la carne

Tofu ca alternativa la carne

Tofu este sanatos sau nu? Tofu este cu siguranta sanatos, iar gustul sau este apreciat atat de vegetarieni cat si de persoanele care consuma carne. Branza de soia isi are originile in China, unde se numara printre alimentele de baza inca din Evul Mediu. In prezent, tofu se bucura de o popularitate in crestere si in tarile din vest, datorita gustului delicios si aportului redus de calorii.

Tofu – branza sanatoasa de soia 

Similar branzei obtinute din lapte, tofu este obtinut din lapte de soia. Pentru aceasta, proteinele din laptele de soia sunt stimulate prin adaugarea de acid citric, sare de mare, clorura de magneziu sau sulfat de calciu pentru coagulare. In final, acestea sunt separat de lichid prin strecurare, incalzire sau presare. In functie de sortiment, sunt formate bucatile de tofu cu consistenta diferita. Numele TOFU este format din doua cuvinte, "To" care este denumirea chineza pentru boabe si "fu" care inseamna coagulare. Tofu este relativ controversat in unele tari deoarece producatorii folosesc boabe de soia modificate genetic. Astfel, produsele de tofu bio sunt preferate de majoritatea.

Tofu: calorii, valori nutritive si ingrediente 

Pentru o perioada lunga de timp, tofu a fost apreciat numai in randul vegetarienilor si veganilor. Datorita continutului mare de proteine (14,7 grame la 100gr. De tofu) reprezinta o alternativa valoroasa pentru carne. Tot mai multe persoane cu dieta carnivora incep sa se savureze gustul tofu. 100 grame de tofu contin numai 72 de calorii si in acelasi timp foarte multe substante nutritive:

  • Calciu
  • Magneziu
  • Acid nicotinic
  • Cupru
  • Potasiu
  • Fier 
 

In special continutul de fier este deosebit de mare. La acestea se adauga aminoacizi esentiali, substante vegetale secundare, vitaminele B si E. Datorita continutului mare de proteine, a valorii reduse de grasimi si a consistentei delicioase, tofu este usor de digerat si asigura un raport pozitiv acido-bazic pentru organism.

Pregatire: tofu pe gratar, marinat sau la cuptor 

Tofu poarta numele de „cameleon culinar”. Si pe buna dreptate, deoarece in stare pura, gustul acestuia este relativ neutru. In acelasi timp, structura poroasa asigura o capacitate mare de absorbtie. In Asia, tofu este frecvent folosit in supele de vita si gaina. Si in Europa incep sa apara tot mai multe retete cu tofu. In functie de sortiment, tofu poate fi condimentat, marinat, prajit, pregatit pe gratar sau in supe. Dintre cele mai cunoscute preparate amintim: carnaciorii tofu, snitelele tofu si hamburger din tofu.