Superalimente: Orzul verde

Superalimente: Orzul verde

Orzul verde se bucura de o popularitate in crestere in randul persoanelor preocupate de un stil de viata sanatos. Similar graului verde, si orzul verde este considerat un superaliment, plin de minerale, vitamine si antioxidanti. Frunzele de orz verde pot fi consumate sub forma de pulbere, de capsule sau suc. Cei care nu apreciaza gustul simplu, il pot amesteca in müsli sau smoothie. Va oferim mai jos cateva informatii despre beneficiile orzului verde pentru sanatate.

Combinatie de elemente vitale

Orzul verde este deosebit de sanatos. Combinatia deosebita de vitamine, minerale, enzime, oligoelemente, antioxidanti si substante vegetale secundare este cea care ii asigura acestuia popularitatea. In plus, aceasta cereala este caracterizata de o inalta biodisponibilitate, asadar substantele sunt asimilate usor de organism.

Popularitatea orzului verde se datoreaza si cercetarilor sustinute de omul de stiinta nipon, Dr. Yoshihide Hagiwara. Acesta a comparat orzul verde cu alte 150 de plante verzi, iar orzul verde a iesit invingator: de sapte ori mai multa vitamina C decat portocalele, de 11 ori mai mult calciu decat laptele, de patru ori mai multa vitamina B1 decat faina integrala de grau.

Orzul verde – bogat in vitamine si minerale

Este incontestabil faptul ca orzul verde este bogat in substante dintre cele mai valoroase, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina D2, vitamina E, dar si vitamina K atat de importanta pentru coagularea sangelui, numeroase vitamine din grupa B, printre care vitamina B12 si acid folic.

Formula exacta a pulberilor de orz verde poate varia in functie de producator. Iata un exemplu pentru o cantitate de 100grame de pulberi:

• 3,4 miligrame zinc

• 18 miligrame sodiu

• 37 miligrame fier

• 179 miligrame magneziu

• 437 miligrame fosfor

• 832 miligrame calciu

La acestea se adauga potasiu, cupru, seleniu, mangan necesare pentru protectia celulara si formarea de cartilaj nou.

Pe langa vitamine si minerale, orzul contine si substante amare, clorofila, enzime si aminoacizi esentiali. In plus, orzul verde este bogat in fibre vegetale care au un efect benefic asupra digestiei.

Valoarea nutritiva a pulberilor de orz verde poate varia in functie de producator. Astfel, 100 grame contin numai 2 gr. grasime, 26 gr. carbohidrati si 304 kilocalorii (kcal). Cu o proportie de 28 % proteine, orzul verde este deosebit de atractiv pentru vegetarieni si vegani.

Bogat in antioxidanti

Orzul verde contine o cantitate importanta de antioxidanti, printre care flavonoidele saponarina si lutonarina, dar si isovitexina. Antioxidantii intaresc sistemul imunitar si joaca un rol important in combaterea stresului oxidativ si a radicalilor liberi. Au un efect antiinflamator si de conservare a celulelor, reusind sa incetineasca procesul de imbatranire si sa protejeze organismul impotriva afectiunilor cardio-vasculare si a diferitelor forme de cancer.

O alta substanta care se regaseste in orzul verde si care are un efect antioxidant, este substanta vegetala secundara numita proantocianidina. Aceasta are rolul de a proteja proteinele din fibre si de a ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si a testului conjunctiv.

Efecte demonstrate in diferite studii

Datorita continutului atat de valoros, orzul verde este recomandat in tratarea a numeroase simptome si afectiuni. Unele efecte au fost deja demonstrate in studii, altele insa necesita inca cercetare.

Iata cateva dintre efectele deja demonstrate prin studii:

• Orzul verde poate ajuta la scaderea colesterolului in sange. Un nivel mare al colesterolului in sange poate insemna calcifierea arterelor, stare care poate avea urmari dintre cele mai grave, cum ar fi infarctul si accidentele vasculare. Un studiu efectuat de Universitatea de medicina din Taiwan a demonstrat efectele benefice ale orzului asupra nivelului colesterolului dupa o perioada de administrare de numai patru saptamani.

• Se pare ca orzul are un efect benefic si asupra diabetului. Un alt studiu publicat in anul 2000 de International Journal of Green Pharmacy a demonstrat ca pacientii cu diabet care au consumat zilnic pulbere de orz verde, au inregistrat nu doar o scadere a colesterolului in sange, ci si a glicemiei.

• Substanta care se regaseste in orz, numita lunasina are un efect anticancerigen si previne in special aparitia cancerului de piele si a cancerului mamar. Studiul a fost efectuat in laboratoare coreene.

• Intr-un studiu efectuat de cercetatorul Osamu Kanauchi, s-a constatat ca germenii de orz au reusit sa reduca durerile provocate de colita ulceroasa, o afectiuni inflamatoare cronica. In plus, germenii de orz au imbunatatit si flora intestinala. In general, efectul antiinflamator al orzului verde are efecte benefice impotriva problemelor intestinale. In plus, orzul verde ajuta la mentinerea echilibrului de lichide din intestin si reduce frecventa scaunelor diareice.

Chiar daca pana in prezent au fost cercetate si demonstrate numai anumite aspecte izolate ale actiunii orzului verde, acesta se bucura de o faima mult mai mare.

Spre exemplu in randul sportivilor, orzul verde este apreciat deoarece sprijina dezvoltarea masei musculare. Clorofila este si ea foarte sanatoasa, deoarece ajuta la formarea sangelui, la vindecarea plagilor si are efecte pozitive asupra intestinului.

In plus, orzul verde:

• Are un efect stabilizator asupra tensiunii arteriale datorita continutului de potasiu

• Este benefic impotriva alergiilor si a altor probleme de piele cum ar fi neurodermatita

• Datorita enzimelor si aminoacizilor din continut, orzul verde stimuleaza metabolismul grasimilor, reduce senzatia de foame si poate fi de un real ajutor in lupta impotriva kilogramelor

• Are un efect calmant si reconfortant, fiind recomandat persoanelor care se confrunta cu un nivel ridicat de stres si cu tulburari de somn. De asemenea, se pare ca orzul verde este benefic si in cazul copiilor care sufera de tulburari de concentrare.

• Orzul verde are un efect pozitiv si asupra parului, combate matreata, caderea parului si incaruntirea timpurie a firelor de par. Acest probleme pot fi cauzate de un deficit nutritiv, situatie in care orzul stimuleaza productia de melanina si stimuleaza cresterea parului.

Aceste efecte nu au fost insa demonstrate inca prin studii stiintifice.

Efectele secundare ale orzului verde

Orzul verde este bine tolerat si nu prezinta efecte secundare. Cu toate acestea, exista posibilitatea confruntarii cu probleme digestive, in special diaree, stare de greata si varsaturi asociate cu consumul de orz verde. Se recomanda inceperea cu o doza mica pentru a testa toleranta organismului.

Este posibila si o reactie alergica la orzul verde, manifestata prin umflaturi, senzatii de furnicaturi si arsuri in gura. Persoanele care sufera de intoleranta la gluten ar trebui sa acorde o atentie speciala si sa consume orz verde numai in limitele tolerate. Chiar daca orzul verde nu contine gluten, in ambalaj pot exista urme de gluten, in functie de fiecare producator in parte.