Sodiul si sarea de masa

Sodiul si sarea de masa

Cele doua minerale, sodiu si clorul, formeaza impreuna clorura de sodiu, care este utilizata ca sare de masa in nutritie. Sodiul si clorul sunt responsabile pentru transmiterea stimulilor de-a lungul nervilor. In plus, ambele mentin functia membranei celulare si activeaza numeroase enzime. Sodiul impreuna cu potasiul, regleaza echilibrul lichidelor din organism si tensiunea arteriala.

Sodiul din alimente

Sodiul si clorul se gasesc in mod natural in sarea de masa, dar si in alimente precum supele instant, carnati, sunca, carne de porc afumata, branza moale si tare, dar si in legume, cum ar fi spanacul, maslinele si morcovii. Datorita continutului ridicat de sare din bucataria occidentala, majoritatea oamenilor consuma prea mult sodiu, motiv pentru care doza zilnica de sodiu de 550 mg este adesea depasita. Doza zilnica recomandata de sodiu se regaseste in urmatoarele cantitati de alimente:

• 50 g branza tare

• 50 g sunca

• 1 litru de lapte integral

• 700 g de carne

• 750 g morcovi sau spanac

Sodiul din organism

Aproximativ 70 pana la 100 g de sodiu sunt stocate in organismul uman. Dintre acestea, o treime se regaseste in oase si poate fi eliberata in sange, la nevoie. Cea mai importanta functie a acestui mineral este probabil reglarea echilibrului apei impreuna cu potasiul. Sanatatea ne poate fi pusa in pericol atunci cand cantitatea de lichide din organism este fie prea mare, fie prea mica. Sodiul joaca un rol esential in gestionarea acestui fin echilibru.

In plus, sodiul joaca un rol important pentru echilibrul acido-bazic. In virtutea incarcaturii lor electrice, particulele de sodiu au, de asemenea, o influenta majora asupra propagarii stimulilor de-a lungul nervilor, precum si a contractiilor musculare si a ritmului cardiac.

Echilibrarea deficitului de sodiu din sange

Deficitul de sodiu este foarte rar intalnit, deoarece sodiul se gaseste in aproape toate alimentele pe care le consumam zilnic. Cu toate acestea, excesul de transpiratie, varsaturile si diareea persistenta pot duce la o deficienta de sodiu in sange. Aceasta deficienta se manifesta de obicei printr-o scadere a tensiunii arteriale, asociata cu simptome precum ameteli, cefalee, greturi si stare de slabiciune.

Deficitul de sodiu si clorura poate provoca si crampe, dar si probleme la nivelul sistemului circulator. Prin tratarea simptomelor gastrointestinale sau evitarea transpiratiei si, in acelasi timp, prin respectarea unei diete saline echilibrate, deficienta de sodiu poate fi depasita cu usurinta.

Supradozarea de sodiu

Excesul de sodiu din organism este mai frecvent si mai usor de atins, prin simplul consum de alimente foarte sarate. In cazul persoanelor sanatoase, supradoza de sodiu nu creeaza probleme de sanatate, ci numai cateva simptome trecatoare precum edeme, iritabilitate, agitatie, oboseala, sete sau ameteli. Nu acelasi lucru se poate spune despre pacientii care sufera de insuficienta renala. In cazul lor se poate instala hipertensiunea arteriala care poate avea consecinte grave pentru sanatate.