Senzatia de foame

Senzatia de foame

In expresiile populare vorbim de „foame de lup”, iar reclamele ne imbie cu produse pentru „senzatia de foame dintre mese”. Insa ce este cu adevarat foamea? Senzatia de foame se instaleaza atunci cand stocul de energie al organismului s-a golit, deci dupa cateva ore de la ultima masa sau dupa o activitate fizica intensa. Senzatia de foame apare atunci cand simtim nevoie de energie si hrana. Majoritatea persoanelor resimt senzatia in zona stomacului, dar scaderea concentrarii, durerile de cap si starile de rau pot indica si ele o stare de foame.

Senzatia de foame ia nastere in creier 

Punctul central in care se declanseaza foamea este creierul, mai exact hipotalamus, unde sunt transmise toate informatiile referitoare la nivelul de energie din corp. Aici sunt masurate rezervele de energie din corp si sunt reglate foamea si satietatea. 

Atunci cand semnalele hipotalamusului sunt ignorate mai mult timp, apar atacurile de foame. Multe persoane insa nu mai resimt foamea ca urmare a nenumaratelor diete si a gustarilor dintre mese. Apetitul este cel care ne trezeste interesul pentru anumite alimente, chiar si atunci cand suntem de fapt satui.

Modul in care corpul regleaza foamea si apetitul in timpul unui mese reprezinta un proces complicat. Inainte si la inceputul mesei, aspectul, mirosul si gustul mancarii stabilesc ce si cat mancam. Receptorii din peretele stomacal si intestinal trimit informatii creierului cu privire la satietate si substantele nutritive din hrana. Creierul scade apetitul, regland astfel cantitatea de hrana consumata. Dupa ce substantele nutritive din intestin ajung in organism si in ficat, receptorii reactioneaza la diferitii produsi de descompunere si influenteaza starea de satietate.

Fapt

Durata starii de satietate difera in functie de hrana consumata. Grasimile si proteinele asigura o perioada mai lunga de satietate, iar carbohidratii o perioada mai scurta.