Protejarea inimii cu uleiul de masline

Protejarea inimii cu uleiul de masline

In cazul unui nivel ridicat al colesterolului, ar trebui sa apelati la uleiul de masline. In special la cel cu continut mare de acizi grasi nesaturati, care au capacitatea de a reduce eficient nivelul colesterolului. Spre deosebire de celelalte uleiuri vegetale, uleiul de masline contine ingrediente fenolice si substante secundare de origine vegetala, responsabile pentru gustul unic si mirosul uleiului de masline. Multe dintre aceste combinatii au efecte pozitive asupra sanatatii.

Oleuropeina, substanta care sprijina sanatatea 

Una dintre substantele benefice pentru sanatate este fenolul oleuropeina, cu puternic efect antioxidant. Legatura fenolica oleuropeina care se regaseste in uleiul de masline, protejeaza inima impotriva infarctului, sustin specialistii. Un kilogram de ulei de masline pur contine intre 50 si 800 miligrame substante fenolice, care se sprijina reciproc in efectul pe care il au. Oleuropeina si celelalte substante insotitoare se regasesc doar in uleiul de masline pur, nu si in produsele supuse rafinarii.

Oricat de sanatos ar fi uleiul de masline, acesta nu trebuie consumat suplimentar. Nu se recomanda inghitirea cate unei linguri de ulei. Cand avem de-a face cu grasimea, se recomanda intotdeauna alegerea solutiei minime, deoarece orice grasime reprezinta o bomba calorica. Expertii in nutritie recomanda inlocuirea altor grasimi cu uleiul de masline, cum ar fi pentru gatit, salata sau margarina speciala.

Antioxidanti impotriva radicalilor liberi 

Antioxidantii protejeaza impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, si anume stresul oxidativ, care este responsabil in mod semnificativ pentru bolile coronariene, deoarece afecteaza vasele de sange si particulele LDL. In special acest colesterol oxidat LDL provoaca arterioscleroza.  Studiile arata ca oleuropeina protejeaza particulele LDL impotriva oxidarii. In plus, oleuropeina inhiba formarea substantelor inflamatorii si formarea cheagurilor de sange. Polifenolii sunt componente importante din plante care va protejeaza impotriva stresului din mediu. Se regasesc in special in plante supuse stresului substantial, cum ar fi lumina solara. Datorita continutului mare de fenoli, uleiul de masline este mult mai stabil impotriva oxidarii, comparativ cu alte uleiuri.

Cei carora nu le place gustul uleiului de masline, pot opta pentru uleiul de rapita, desi substantele secundare sunt in numar mai mic in comparatie cu uleiul de masline, uleiul de rapita are un continut valoric similar in ceea ce priveste alcatuirea de acizi grasi. Ca solutie tartinabila, puteti apela la margarina cu continut de fitosterol, care poate reduce nivelul colesterolului din sange.