Pepenele galben: bomba de vitamine sanatoase

Pepenele galben: bomba de vitamine sanatoase

Fie ca este vorba de pepenele galben, de cel rosu, de pepenele cantalup sau galia, oferta din magazine este mare. Pepenele galben este usor de recunoscut datorita cojii de culoare galbena, fiind perfect pentru zilele fierbinti de vara: datorita continutului ridicat de apa, aceasta varietate de pepeni are foarte putine calorii (kcal), insa o aroma deosebita si un gust dulceag. Desi continutul de zahar poate sa ajunga la pana 10%, pepenele galben este sanatos deoarece este bogat in vitamine si minerale.

Pepenele galben, bogat in vitamina A

 

Continutul ridicat de apa al pepenelui galben poate atinge 85-90%, fiind cel care asigura gustul. Pepenele constituie o optiune excelenta pentru a stinge setea in zilele toride de vara. Iar multumita continutul mare de apa, numarul de calorii este foarte mic. 100 grame de pepene galben contin in jur de 50 de calorii. Atentie insa la continutul mare de zahar: astfel, pepenele galben are mai multe calorii decat pepenele verde, spre exemplu, care in 100 de grame numara doar 24 de calorii (kcal).

Cu toate acestea, pepenele galben este sanatos, deoarece contine nenumarate vitamine: pe langa vitaminele B1, B2 si C contine provitamina A. Aceasta este transformata in corp in vitamina A, fiind foarte importanta pentru dezvoltarea celulara si pentru acuitatea vizuala. Astfel, 150 grame de pepene galben asigura necesarul zilnic de vitamina A. Aceeasi portie corespunde unei jumatati din necesarul zilnic de vitamina C. In plus, pepenele galben contine diferite minerale printre care potasiu, calciu, fier, sodiu, magneziu si fosfor.

Origini si inrudire

Pepenele galben impreuna cu pepenele cantalup si galia formeaza una din cele trei mari sub-grupe ale pepenelui dulce, apartinand familiei cucurbitaceae. Din punct de vedere botanic, acestea nu sunt fructe. Pepenele dulce este mai inrudit cu castravetii decat cu pepenele verde, care apartine de asemenea familiei Cucurbitaceae. Pepenele galben isi are originea in zona tropica si sub-tropica a Africii de vest. In Egipt, primele culturi si consum de pepeni au fost inregistrate acum 4000 de ani.

Ulterior acestia s-au raspandit si in Asia, iar prin navigatorii spanioli au ajuns si in America. Datorita regiunilor extinse in care este cultivat, pepenele galben poate fi consumat in Germania de-a lungul intregului an. In timpul lunilor de vara, pepenele galben este importat din Spania, si iarna din Brazilia si Costa Rica.

Pepenele galben: copt sau nu?

Pepenele galben poate atinge o greutate maxima de pana la patru kilograme, fiind usor de recunoscut datorita culorii galbene. Culoare atractiva „galben canar” este cea care i-a dat numele fructului. Cu toate acestea, aspectul exterior nu indica in nici un fel gradul de coacere al fructului. Cautati pepenii cu o coaja intinsa, nu foarte tare, care cedeaza usor sub presiune. In plus, pepenele copt are un miros dulceag. Odata cumparat, pastrati pepenele la temperatura camerei, si in frigider dupa taiere, acoperit cu o folie de plastic.

Retete delicioase cu pepene galben

Cei care sunt in cautarea unei gustari revigorante, au facut alegerea corecta oprindu-se la pepenele galben: fie ca este servit cu sunca de Parma ca aperitiv, impreuna cu alte fructe sub forma unei salate la desert sau ca serbet, pepenele galben poate fi consumat in cele mai diferite feluri si intre mesele principale. Taiati mai intai pepenele in doua jumatati, curatati-l de samburi cu ajutorul unei linguri. Taiati apoi felii in functie de scopul in care urmeaza sa il folositi, indepartand la sfarsit si coaja.

Cei care doresc sa foloseasca acest tip de pepene intr-un mod diferit, pot pregati o masca pentru fata din pulpa fructului. Pepenele galben este bogat in vitamina E si are un efect hidratant pentru piele. Pur si simplu maruntiti pepenele pana cand obtineti o pasta si apoi aplicati pe fata. Lasati sa actioneze circa 20 de minute.

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre pepene galben!