Ovazul- remediu naturist

Ovazul- remediu naturist

Fulgi de ovaz, porridge, faina de ovaz – posibilitatile in care poate fi folosit acest tip de cereala (avena) in alimentatia umana sunt foarte variate. in evul mediu, ovazul era folosit chiar si pentru fabricarea berii. In prezent, ovazul se regaseste in special in hrana animalelor, in special a cailor, fiind foarte bogat in nutrienti.

Ovazul: bogat in vitamine, minerale si aminoacizi

Ovazul este considerat cel mai valoros in randul cerealelor atunci cand vine vorba de continutul de nutrienti. Spre exemplu, continutul de proteine este de 12%. in plus, proteinele din ovaz sunt formate in cea mai mare parte din aminoacizi esentiali. in cazul aminoacizilor estentiali este vorba de proteine pe care organismul nu le poate produce singur. Printre acestea se numara izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina si valina. Pe lange cele 12 grame de proteine, 100 gr. De ovaz mai contin:

  • 13 grame apa
  • 7,1 grame grasime
  • 59,2 grame carbohidrati
  • 6,2 grame fibre vegetale
  • 2,9 grame minerale.

Printre mineralele care se regasesc in ovaz, amintim potasiul, magenziul, fierul, calciul, zincul si fosforul. Ovazul este o sursa importanta de vitamine din grupa B, dar si de vitamina E. 100 grame de ovaz corespund unei valori calorice de 337 calorii (kcal). Produsele din ovaz sunt foarte apreciate in randul sportivilor, deaorece confera multa energie si sunt usor de tolerat.

Efectul terapeutic al ovazului

Ovazul este foarte apreciat in terapiile naturiste, iar efectul benefic al acestuia a fost demonstrat chiar si prin studii stiintifice. Terapiile naturiste apeleaza in special la ovazul verde, recoltat chiar inainte de inflorire. Sub forma de ceai, ovazul ajuta organismul sa elimine produsii metabolici. Baile cu ovaz sunt folosite pentru tratarea problemelor de piele si pentru a conferi pielii un aspect matasos. in plus, baile cu ovaz pot alina durerile reumatice si durerile de membre.

Datorita continutul semnificativ de fibre vegetale, ovazul este folosit pentru tratarea problemelor gastro-intestinale. Fibrele vegetale nedigerabile formeaza un strat protector pentru mucoasa gastrica impotriva sucurilor gastrice acide. Prin consumul a doua portii de fulgi de ovaz, valoarea colesterolului LDL (Low Density Lipoprotein Cholesterin) scade. in medicina traditionala chineza, ovazul este folosit pentru reglarea nivelului glicemiei.

Ovaz: gluten prezent in cantitati reduse

in comparatie cu alte tipuri de cereale, ovazul contine doar o cantitate mica de gluten. Glutenul consta intr-un amestec de proteina care asigura cresterea painii la coacere si mentinerea formei dupa coacere. in cazul unei hipersensibilitati la gluten, se poate dezvolta o inflamare cronica a intenstinului subtire. Aceasta stare este cunoscuta si sub denumirea de intoleranta la gluten, respectiv  boala celiaca. Simptomele intolerantei la gluten: pierderea in greutate, varsaturi, diaree, oboseala.

Desi ovazul continte gluten in cantitati reduse, este deseori amestecat cu cereale cu continut mare de gluten, fapt ce poate deveni problematic. in cazul unei intolerante la gluten, se recomanda evitarea consumului de ovaz. in prezent, in magazinele naturiste este disponibile si ovaz neamestecat cu alte cereale. Se recomanda atentie si in acest caz, deoarece reactiile la ovaz neamestecat sunt greu de avaluat. Regula generala: persoanele care sufera de intoleranta la gluten pot consuma zilnic o cantitate maxima de 50grame ovaz neamestecat, insa doar in urma unui consult medical.

De retinut

Spre deosebire de alte cereale, ovazul nu formeaza spice, ci o inflorescenta. Perioada de inflorire a ovazului este intre iunie si august, fiind recoltat aproximativ la mijlocul lunii august. Ovazul este mare iubitor de apa si clima temperata, insa se poate dezvolta si in conditii de clima mai putin propice.

Se pare ca ovazul este cultivat inca din era bronzului. incepand cu secolul al 17-lea cand cultura cartofului a castigat in popularitate in Europa, importanta ovazului a inceput sa scada. in prezent, in comparatie cu celelalte cereale, ovazul ocupa un loc secundar.