Numeroasele proprietati terapeutice ale mararului

Numeroasele proprietati terapeutice ale mararului

Exista numeroase mituri populare legate de aceasta planta. Spre exemplu credinta ca buchetelul de marar asezat sub perna ne poate feri de cosmaruri. Insa in primul rand, mararul este apreciat pentru condimentarea muraturilor, pentru care sunt folosite atat frunzele cat si inflorescenta. Frunzele pot fi consumate in perioada iunie-iulie, iar semintele pot fi culese in perioada august-septembrie.

Mararul contine substante valoroase

Mararul are un gust usor dulceag, frunzele proaspete fiind usor mai dulci decat planta uscata. 100 grame de marar uscat contin in medie 5,5 grame apa, 4 grame grasime, 20 grame proteine,  57 grame carbohidrati si 12 grame fibra cruda. In ceea ce priveste mineralele, mararul contine calciu, potasiu si sodiu.

Un element relevant pentru consumul de marar este continutul de uleiuri eterice: in total, 100 grame de marar contin intre 0,1 si 0,35 grame uleiuri eterice. Frunzele contin in medie 2-4% uleiuri eterice, iar semintele in jur de 8%.

Efecte terapeutice

Mararul are numeroase proprietati terapeutice. Se pare ca in Roma antica, gladiatorii se ungeau cu ulei de marar pentru a evita infectarea ranilor. In prezent, mararul este folosit pentru stimularea apetitului si a tulburarilor de somn, insa si impotriva durerilor de stomac, a balonarilor si a durerilor menstruale. Durerile de stomac pot fi calmate cel mai bine cu un ceai de marar.

Pentru ceai sunt folosite semintele zdrobite de marar. Cinci grame de seminte sunt amestecate cu 100 ml apa si sunt lasate sa infuzeze timp de 5-10 minute. Pentru tratarea problemelor de somn, se recomanda vinul de marar care se pregateste dintr-un pahar de vin alb, incalzit si turnat peste 1 lingurita de seminte de marar. Lasati vinul sa infuzeze timp de cateva minute si strecurati in final. Beti apoi vinul cu inghitituri mici.

Condimentarea mancarurilor cu marar se recomanda si mamelor in timpul alaptarii, deoarece mararul stimuleaza productia de lapte.

Retete cu marar

Alaturi de cimbru, busuioc, rozmarin, maghiran, mararul se numara printre condimentele de baza din orice bucatarie, fiind folosit pentru muraturi, salate, condimentarea sosurilor etc. Va oferim mai jos reteta pentru un sos simplu cu marar. Amestecati opt linguri de miere, 1 lingura de otet si patru linguri de mustar. Adaugati apoi 100 ml de ulei, tocati mararul marunt si adaugati in sos. Adaugati sare si piper dupa gust.

Mararul este ideal si pentru pregatirea preparatelor de carne si peste. Pentru condimentare, folositi numai varfurile de marar, iar pentru preparatele din peste puteti folosi si frunzele.

 

Mararul apartine familiei umbeliferelor, este originar din sud-vestul si centrul Asiei, insa in prezent este cultivat peste tot in lume. Exista dovezi care atesta folosirea mararului inca din Antichitate in Grecia si Roma.

Mararul creste cu usurinta atat in spatii deschise cat si in solarii si prefera solul bogat in humus, umed si cald.

Mararul poate fi cultivat cu usurinta si in ghivece, pe pervazul ferestrei.