Necesarul de fier in timpul sarcinii si alaptarii

Necesarul de fier in timpul sarcinii si alaptarii

Carenta de fier reprezinta unul dintre cei mai frecventi factori de risc din punct de vedere al alimentatiei in timpul sarcinii si nasterii, dar si in perioada imediat urmatoare. Numeroase femei se confrunta cu aceasta problema imediat dupa nastere. Riscul nu o afecteaza doar pe mama, ci si fatul. Starile de anemie pot afecta grav dezvoltarea fatului. Ca urmare a cresterii volumului de sange din timpul sarcinii si a depunerii de fier in tesuturile fatului, necesarul de fier este mai mare in timpul sarcinii decat in mod normal.

Fierul este esential pentru functionarea organismului uman si trebuie asimilat zilnic prin hrana. Fierul este asimilat prin tractul gastro- intestinal, de unde este transferat mai departe in sange. Zi de zi se pierd cantitati mici de fier prin intestin, piele si rinichi. Daca aceste pierderi nu sunt inlocuite, apar inevitabil si carentele de fier.

Fierul reprezinta o parte esentiala din hemoglobina, celule rosii si eritrocite. Acestea transporta permanent oxigen, asigurand intregului organism cu cele 60-100 de miliare de celule, elixirul vital. In plus, fierul se regaseste si in mioglobina si in numeroase enzime, implicate direct in asigurarea energiei necesare organismului. In corp sunt stocate intre trei si cinci grame de fier. Printre aceste stocuri se numara proteinele hemosiderina si feritina, care se regasesc in ficat, in maduva, in splina si in musculatura.

 

Cum se manifesta carenta de fier?

Principalele simptome ale unei carente de fier sunt: oboseala, scaderea performantei, scaderea puterii de concentrare, durerile de cap, unghiile foarte fragile, tenul palid, colturile uscate ale gurii, senzatia de mancarime in maini si picioare, caderea parului, problemele respiratorii, predispozitie la infectii. Atunci cand fierul lipseste din alimentatie pentru o perioada mai lunga de timp, stocurile din organism se golesc, iar simptomele se resimt abia atunci cand este necesara formare de noi celule rosii. Carentele de fier care se instaleaza treptat apar pe fondul unor leziuni, a hemoragiilor din tractul gatro- intestinal si in cazul femeilor, in timpul menstruatiei. O tulburare a asimilarii de fier apare in timpul afectiunilor gastro-intestinale, spre exemplu atunci cand este produs prea putin suc gastric sau cand hrana consumata nu contine suficient fier.

 

Femeile – grupul de risc nr. 1

Ca urmare a menstruatiei, femeile cu varsta cuprinsa intre 12-50 de ani, sunt mai expuse riscului de a suferi de deficit de fier, comparativ cu barbatii; necesarul acestora fiind cu 50% mai mare decat restul populatiei. In timp ce barbatii au un necesar zilnic de fier de 10 miligrame, femeile necesita zilnic o cantitate de 15 miligrame de fier. De fapt, aproximativ 50% din femeile aflate la varsta fertilitatii nu isi asigura necesarul optim de fier. Multe dintre acestea nu consuma hrana suficient de bogata in fier pentru a-si acoperi stocurile de fier necesare, astfel ca in cazul unei sarcini, acestea sunt expuse unui risc dublu. Uterul aflat in expansiune, placenta si fatul au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta. Astfel, in ultimul trimestru de sarcina, necesarul de fier este de 30 miligrame /zi, asadar o cantitate dubla fata de cea normala. Nou-nascutul este adus pe lume cu o rezerva de fier suficienta pentru 4 luni. In plus, sugarilor le este asigur fierul prin laptele matern, care insa poate fi valorificat de acestia numai in proportie de 50%. Necesarul de fier al unei mame in perioada de alaptare este de 20miligrame /zi.