Doza zilnică de zinc

Doza zilnică de zinc
Zincul este implicat în numeroase procese metabolice în organismul nostru, sub formă de enzime. Spre exemplu, zincul este important pentru creșterea pielii, dar și pentru stocarea de insulină. În plus, zincul este necesar pentru vindecarea plăgilor și pentru procesele imunologice. Persoanele care consumă suficient zinc își întăresc sistemul imunitar.

Doza zilnică recomandată
Doza zilnică recomandată de zinc depinde de vârstă, sex și starea de sănătate. Astfel, doza zilnică de zinc variază de la 2 mg/zi pentru sugari până la 8-10 mg pe zi pentru adolescenți și adulți. Necesarul de zinc poate fi crescut în anumite situații fiziologice, cum este sarcina (la 12-15 mg/zi) sau patologice (în diferite afecțiuni medicii pot recomanda până la 30-40 mg Zinc/zi).

Iată câteva exemple de alimente și cantitatea de zinc pe care o conțin:
• 20 g stridie;
• 60 g germeni de ovăz;
• 100 g germeni de grâu;
• 150 g ficat de vițel;
• 200 g vită Corned Beef;
• 250 g alune;
• 250 g brânză maturată;
• 300 g fulgi de ovăz;
• 350 g grâu
• 350 g carne.
Supradozele de zinc prin alimentație sunt teoretic imposibile și practic inofensive.

Carența de zinc
Carența de zinc se manifestă prin simptome precum apetit scăzut, predispoziție mai mare la infecții, timp prelungit de vindecare a plăgilor, tulburări senzoriale, olfactive, căderea părului și modificări specifice la nivelul pielii. În rândul copiilor pot fi observate și tulburări de creștere. Carența de zinc poate reprezenta o problemă, în special, pentru persoanele care se confruntă cu un necesar sporit de zinc (ex: femeile gravide) sau o pierdere crescută de zinc (ex: sportivii). O altă grupă de risc este formată și de persoanele în vârstă, care consumă o cantitate insuficientă de zinc prin alimentație. De asemenea, vegetarienii și veganii sunt expuși unui risc sporit de deficit de zinc deoarece organismul acestora nu valorifică suficient zincul provenit numai din surse vegetale.