Cum actioneaza dioxidul de carbon din apa minerala?

Cum actioneaza dioxidul de carbon din apa minerala?

Unii sunt de parere ca dioxidul de carbon ne gadila placut limba si ne ajuta sa diferentiem gusturile dintre diferitele feluri de mancare si vin. Altii sunt deranjati tocmai de aceasta senzatie pe care o provoaca dioxidul de carbon si il evita. 

Apa minerala care provine din regiuni vulcanice cu roci este mai mult sau mai putin carbogazoasa, in functie de continutul de dioxid de carbon.

Care este efectul acidului carbonic in organism?

Acidul carbonic din apa minerala are diferite efecte. Printre altele asigura o buna vascularizare a mucoasei din cavitatea bucala si curata papilele gustative. In plus, genereaza un flux mai bun al salivei si sprijina digestia. Acidul carbonic confera senzatia de satietate si este recomandat in timpul dietelor.

In cantitati mari insa, senzatia de satietate poate deveni neplacuta si se poate transforma in balonare  sau constipatie. Cei care au nevoie de o hidratare masiva – sportivii sau persoanele supuse unei munci fizice intense- prefera apa minerala mai saraca in dioxid de carbon.

Apa minerala carbogazoasa in bucatarie 

Bucatarii apreciaza apa minerala carbogazoasa nu doar in compania unor preparate fine, ci si ca ingrediente in sosuri si deserturi. In retetele de copt, apa minerala poate inlocui praful de copt, deoarece poate provoca anumite procese de fermentare care cresc blaturile in volum.

Carnea poate fi prajita in apa minerala carbogazoasa, fara nici un adaos de grasime.

In plus, continutul carbogazos al apei prelungeste durata de valabilitate a acesteia prin distrugere bacteriilor, fapt apreciat si in combinatie cu sucurile de fructe, limonade etc.