Ceaiul alb

Ceaiul alb

Ceaiul alb este unul dintre cele mai valoroase sortimente de ceaiuri din lume. Pentru obtinerea unui kilogram de ceai este nevoie de peste 30 000 de muguri de planta de ceai. Ceaiului alb este originar din provincia chineza Fujian unde se bucura de o lunga traditie. Inca din trecut i-au fost atribuite calitati vindecatoare.

Ceaiul alb se obtine din aceeasi planta ca si ceaiul verde si cel negru. Insa cel alb se deosebeste prin metoda de procesare. Pe langa cafeina, ceaiul alb contine si alte ingrediente care nu se regasesc in aceeasi concentratie in celelalte sortimente de ceaiuri. Printre acestea se numara polifenolii precum antioxidantii, care prind radicalii liberi din celulele corpului, intarind astfel sistemul imunitar.

Ce este ceaiul alb?

Ceaiul alb este obtinut din planta Camellia sinensis. Inclusiv ceaiul verde si ceaiul negru sunt obtinute din aceste plante. Cele trei sortimente de ceai difera in functie de procesare, fermentare si ingredientele care se regasesc in planta de ceai. Ceaiul alb este fermentat numai printr-un proces natural.

Astfel, ceaiul alb nu isi datoreaza numele culorii sale, ci mai degraba culorii mugurilor din care este obtinut ceaiul, deoarece acestia sunt acoperiti cu un strat pufos de culoare alba. Asadar, materia prima a acestui ceai este alba.

Cele mai cunoscute sortimente de ceai alb sunt cele de bujor alb (Bai Mu Dan) si ace argintii (Yin Zhen). In functie de zona de cultura si momentul recoltei, ceaiul alb poate avea o aroma usoara de fum, amara sau florala. Insa ceaiul alb este intotdeauna fin si usor dulceag.

Ingrediente utile pentru sanatate 

Ceaiul alb contine multe vitamine si minerale. Printre aceste minerale amintim:

- Fluorul

- Potasiul 

- Zincul

- Fierul

- Calciul

- Sodiul

 

Fluorul si potasiul sunt insa cele majoritare. Vitamina B1 este cea mai bogata intre vitaminele care se regasesc in ceaiul alb, si este foarte importanta pentru sistemul nostru nervos, influentand semnificativ starile noastre. Carenta de vitamina B1 poate cauza dureri de cap, depresii, anemii si riscuri sporite de infectii.

In plus, ceaiul alb contine de trei ori mai multe catehine decat sortimentul inrudit, ceaiul verde. Catehinele sunt substante tanante naturale cu efect antibacterian, antioxidant si anticancerigen.

O alta substanta care se regaseste in continut este metilxantina, care se regaseste sub forma cofeinei si teofilinei. Metilxantina stimuleaza sistemul nervos central. Astfel, este posibila extinderea bronhiilor, alinarea durerilor de cap si a migrenelor. Cu 6 mg cafeina la 100 ml, ceaiul alb se situeaza mult sub ceaiul negru, care inregistreaza 25mg de cafeina la 100ml de ceai.

Celelalte substante active din ceaiul alb, cum ar fi flavonoidele au un efect benefic, de intindere asupra pielii. Elastina si colagenul din tesuturile conjunctive sunt stimulate de aceste substante active.

Capacitatea de vindecare a ceaiului alb 

Ingredientele ceaiului alb sunt folosite de secole in tratarea bolilor. Imparatii chinezi cunosteau reputatia de care se bucura ceaiul alb, si anume ca are efect asupra longevitatii si mentinerii vitalitatii celor care il consuma. In prezent, multe dintre aceste ingrediente se regasesc in medicamente.

Ceaiul alb este cunoscut in special pentru continutul ridicat de antioxidanti sub forma catehinelor. Catehinele prin radicalii liberi care provoaca distrugerea celulelor, cauzand boli grave. Asadar, catehinele combat hipertensiunea si nivelul ridicat al glicemiei. In plus, acestea pot preveni infarcturile, colesterolul ridicat si atacurile de cord. In plus, au efect inhibitor impotriva inflamatiilor si sprijina sistemul imunitar, reducand riscul imbolnavirilor de cancer.

Efectul antioxidant al ceaiului alb incetineste procesul de imbatranire al pielii, fapt pentru care substantele active sunt des folosite in industria cosmetica. Trei cani de ceai consumate zilnic vor avea drept rezultat o piele mai sanatoasa, cu porii mai fini. Concentratia de cafeina din ceaiul alb aste atat de redusa incat acesta nu are nivel stimulator asupra nervilor, in schimb are un efect calmant pentru stomac.

Diete de slabire cu ceai alb?

Ceaiul alb contine anumite substante din grupa polifenolilor, care au efect direct asupra celulelor umane. In special celulele grase sunt stimulate sa depuna mai putina grasime si sa consume mai repede grasimea. Astfel, efectul este unul pozitiv in ceea ce priveste scaderea in greutate.

In plus, ceaiul alb are efect diuretic si stimuleaza metabolismul. Acest fapt este de interes in special pentru cei care doresc sa slabeasca.

Consumul de ceai alb in timpul sarcinii 

Consumul adecvat de lichide in timpul sarcinii este foarte importat. Insa nu sunt recomandate toate bauturile. Cele cu continut de cafeina ar trebui consumate cu masura de persoanele gravide, datorita efectului pe care il au. Datorita continutului redus de cafeina din ceaiul alb, este permis consumul a doua cani pe zi in timpul sarcinii.

In timpul sarcinii, trebuie sa va asigurati ca ceaiul alb consumat nu a fost lasat sa infuzeze pentru timp indelungat. Puterea ceaiului isi pierde din intensitate. La sfarsitul sarcinii se recomanda renuntarea la consumul de ceai alb, deoarece ar putea avea efect inhibator asupra travaliului.

Modul corect de pregatire 

Atunci cand pregatiti ceaiul alb, trebuie sa acordati atentie ca apa sa nu clocoteasca. Temperatura optima a apei trebuie sa fie intre 75 – 80 grade Celsius. Astfel se evita distrugerea ceaiului si pastrarea efectului substantelor din continut. Pentru fiecare ceasca se va folosi o lingurita de ceai alb. Lasati plantele in infuzie timp de 2-5 minute.

Deoarece frunzele de ceai alb nu devin amare, puteti folosi de mai multe ori acelasi amestec. Ceaiul va fi mai putin intens, iar aromele se pot schimba.

Productie si origine 

Mugurii tineri ai plantei sunt adunati pentru inceput cu mana si lasati la zvantat timp de cateva ore. Urmeaza apoi a doua etapa, in care mugurii sunt asezati pe un planseu pentru a se ofili. Urmeaza apoi uscarea ceaiului prin doua procese distincte, succesive la peste 100*Celsius si in final ambalarea.

Ceaiul alb isi are originile in China unde si in prezent se afla cele mai mari suprafete cultivate. Cu toate acestea, in ziua de azi, ceaiul alb este cultivat in toate regiunile care permit cultivare. Printre acestea se numara India, Africa si Sri Lanka.

Pregatirea migaloasa a ceaiului alb presupune si costuri pe masura. Astfel, pretul pentru 100 grame variaza intre 3- 20 Euro, ceaiul alb fiind cel mai costisitor din familia din care face parte. Acesta este unul dintre motivele pentru care ceaiul alb este consumat in cantitati mai mici, comparativ cu ceaiul verde sau negru.