Ce este taurina?

Ce este taurina?

Taurina a devenit populara odata cu aparitia pe piata a bauturilor energizante. Parerea cea mai raspandita sustine ca ar fi obtinuta prin castrarea taurilor si ca in combinatie cu cafeina este „datatoare de aripi”. Asadar, care este istoria taurinei?

Obtinerea taurinei 

In anul 1824 taurina a fost obtinuta din secretia biliara, iar numele provine din grecescul Tauros : taur. Avem de-a face cu un acid aminoetilsufonic care rezulta din descompunerea aminoacidului cisteina. Aminoacizii sunt cele mai mici elemente ale proteinelor.

Efectul taurinei 

In randul adultilor, administrarea de taurina nu este esentiala, deoarece poate fi produsa in corp. Sugarii nu pot produce acest element, dar studiile indica administrarea acestuia prin laptele matern. Lipsa taurinei din corp poate provoca o tulburare a sistemului imunitar. Printre sursele alimentare importante de taurina mentionam: pestele, carne si produsele lactate.

Organismul uman are nevoie de taurina pentru formare acizilor biliar si a acidului taurocolic. Se presupune ca taurina joaca un rol in dezvoltarea sistemului nervos si a cresterii musculare. In plus, i se atribuie functia de captator de radicali si substanta transmitatoare in creier. Cercetarile in acest sens continua. Cel mai probabil, taurina accentueaza efectul cafeinei, fapt care explica efectul mai puternic al bauturilor energizante in comparatie cu cafeina! Cercetarile de pana acum indica un rezultat intermediar, din care reiese ca taurina ar putea fi folosita cu succes in tratarea infectiilor pulmonare si a insuficientei renale.

De asemenea, este bine de stiut ca taurina continuta in majoritatea produselor din piata (bauturi energizante sau suplimente pentru sportivi) este un produs de sinteza, nu obtinut din surse naturale.