Ce este natronul?

Ce este natronul?

Natronul este o mixtura naturala de carbonat hidratat de sodiu (Na2CO3•10H2O ) si bicarbonat de sodiu (Na2CO3.).

Natronuleste folosit in tratamentul afectiunilor cauzate de o hiperaciditate in organism, prin neutralizarea acizilor si cresterea valorii pH a sangelui. In trecut, natronul era folosit si pentru tratarea arsurilor la stomac, insa in prezent, acest tratament este considerat depasit. Inainte de administrarea de natron, trebuie sa retineti ca printre efectele secundare se numara si probleme la nivelul tractului gastro-intestinal. 

Combaterea aciditatii

Dat fiind faptul ca natronul este usor alcalin, este folosit pentru reducerea aciditatii organismului. Praful alb poate neutraliza acizii din corp, transformandu-i in saruri. Este folosit si pentru tratarea afectiunilor cauzate de hiperaciditate. Natronul poate fi administrat sub forma de capsule rezistente la sucul gastric, dar si sub forma de perfuzie intravenoasa. 

Nu se recomanda tratamentele cu natron pe termen lung, deoarece exista pericolul distrugerii peretelui protector al stomacului. Consultati intotdeauna medicul pentru a stabili o dozare corecta. 

Natron impotriva arsurilor la stomac

In trecut, natronul era folosit in tratarea arsurilor la stomac, datorita capacitatii de a forma produsi de reactie inofensivi in contact cu acizii prezenti in corp. In prezent, aceasta metoda este considerata depasita, iar administrarea frecventa de natron este insotita de anumite riscuri, printre care formarea accentuata de gaze in stomac si productia marita de suc gastric, odata ce efectul natronului scade. 

Efectele secundare ale natronului

Administrarea de natron nu este lipsita de efecte secundare. Pentru reducerea lor in viitor, scaderea dozei poate fi uneori de ajuns. Cele mai frecvente efecte secundare sunt problemele gastro-intestinale, balonarile, senzatia de satietate, diaree, stari de greata si varsaturi si regurgitare. In cazul supradozelor sunt posibile si arsurile. 

In cazul administrarii pe termen lung a natronului, este posibila cresterea valorii sodiului din sange si scaderea nivelului de calciu. Atunci cand nivelul calciului este prea scazut, sunt posibile crampele musculare, in special in gambe. Un nivel prea crescut al sodiului atrage dupa sine cresterea tensiunii arteriale. 

De asemenea, administrarea pe termen lung a natronului poate cauza si aparitia calculilor renali si dereglarea echilibrului de apa din organism. 

Evitarea natronului in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, natronul ar trebui folosit numai cu recomandarea medicului, deoarece afecteaza nu doar echilibru acido-bazic al mamei, ci si al fatului. 

De asemenea, copiii mai mici de 12 ani nu ar trebui sa consume natron fara recomandarea prealabila a medicului. Si in cazul lor se recomanda acordarea unei atentii deosebite la respectarea dozajului. 

Natron in locul prafului de copt

In trecut, natronul era folosit in special ca agent de crestere in produsele de panificatie, fiind inlocuit in prezent de praful de copt. Acest consta dintr-o combinatie de natron si un acidifiant. La temperaturi de peste 50 de grade Celsius, natronul reactioneaza cu acidifiantul si incepe sa se descompuna. Se formeaza astfel dioxid de carbon care ajuta la obtinerea aluaturilor pufoase. 

Praful de copt poate fi inlocuit cu natronul numai in anumite situatii. In timp ce praful de copt are intotdeauna un efect de crestere in aluat, natronul functioneaza numai cand aluatul are si un continut acid. Cele doua prafuri nu pot fi insa inlocuite intr-o relatie de 1:1.