Ce este curcuma?

Ce este curcuma?

Curcuma (denumita si Curcuma longa) este o sub-specia a plantei de curcuma provenita din Asia de Sud-Este. Apartine familiei ghimbirului si este cultivata in special in India.

 

Curcuma: condiment cu proprietati terapeutice

Culoarea galben intens a radacinii de curcuma, explicata prin continutul mare de uleiuri eterice, face ca acest condiment sa fie deseori folosit in procesele de colorare, fiind o alternativa mult mai accesibila ca pret comparativ cu sofranul. In spatiul european, curcuma este folosita deseori in amestecul de condimente pentru curry.

Proprietatile terapeutice ale curcumei sunt din ce in ce mai populare si in tarile din vest, tinand cont de faptul ca efectele secundare sunt aproape inexistente.

Li se recomanda precautie in consumul de curcuma –sub forma de condiment sau capsule- numai persoanelor care au suferit de o afectiune a vezicii biliare.

 

Curcuma: actiune cunoscuta de vreme indelungata

Chiar daca planta curcuma se bucura de o popularitate medie in spatiul european, in India, acest condiment ocupa o pozitie de neclintit in alimentatie inca de mii de ani si este apreciata pentru proprietatile terapeutice de aprox. 4000 de ani, fiind folosita in special in medicina Ayurveda.

In ultimii ani, si oamenii de stiinta au devenit interesati de acest condiment. Curcuma este cunoscuta, in special, datorita beneficiilor in tratarea problemelor digestive, a stimularii productiei de bila, ajutand astfel digestia. Administrarea de capsule de curcuma poate fi benefica impotriva:

  • arsurilor de stomac
  • A balonarilor
  • A constipatiei
  • A diareii
  • A crampelor stomacale
  • A senzatiei de satietate

In plus, curcuma scade nivelul de colesterol si previne indirect infarctul miocardic si atacurile cerebrale.

In Indonezia, curcuma este folosita in special pentru tratarea bolilor cailor respiratorii. Experimentele efectuate asupra rozatoarelor de laborator au demonstrat un efect pozitiv in cazul mucoviscidozei. De asemenea, experimentele efectuate pe animale au demonstrat un efect pozitiv al curcumei asupra ficatului. De asemenea, curcuma are si un efect inhibitor impotriva inflamatiilor, fiind folosita tot mai des impotriva simptomelor reumatismului.

Curcuma – efect anticancerigen?

Tot mai multe echipe de oameni de stiinta studiaza un posibil efect terapeutic al curcumei impotriva cancerului. Exista intr-adevar studii care au demonstrat o incetinire in dezvoltarea tumorilor, datorata consumului de curcuma. In plus, s-a demonstrat si ca acest condiment stabilizeaza radicalii liberi. Curcuma in doze mari poate fi administrata si ca masura de prevenire a cancerului, insa numai dupa consultarea medicului.

De asemenea, exista experti care sustin efectul preventiv al curcumei impotriva bolii Alzheimer. Printre argumente se numara si numarul mic de cazuri de dementa care se inregistreaza in India, unde consumul de curcuma este semnificativ mai mare decat in Europa.

 

Curcuma: capsule sau pulbere

Care este cea mai eficienta forma de administrare? Chiar daca este disponibila sub forma de pulbere, putin dintre noi se declara pregatiti sa consume zilnic doua lingurite din pulberea galbena. Cei care acorda o atentie deosebita alimentatiei sanatoase, pot incerca o reteta cu curcuma din bucataria Ayurveda. Insa pentru restul care nu sunt dispusi sa incerce in fiecare zi un al preparat condimentat cu curcuma, se recomanda capsulele cu curcuma cu doza mare. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.