Cafeaua priveaza organismul de apa?

Cafeaua priveaza organismul de apa?

Potrivit unui sfat destul de des intalnit, dupa fiecare ceasca de cafea, ar trebui sa bem si un pahar cu apa. Este adevarat ca prin consumul de cafea, organismul este privat de apa  si ca astfel cafeaua nu poate fi considerata hidratare? Asociatia Germana pentru Alimentatie este de parere ca nu, desi consumul unui pahar de apa dupa cafea nu ne poate dauna, insa nici nu este absolut necesar. Pentru multe persoane, consumul zilnic de cafea ocupa o proportie importanta din cantitatea de lichide consumata peste zi, alaturi de sucuri, ceai si chiar paharul de bere consumat la sfarsitul programului.

Efectul cafeinei 

Efectul diuretic al cafeinei din cafea este bine cunoscut, fiind influentat de factori precum cantitatea cafeinei si frecventa consumului de cafea. Efectul este insa temporar si mai putin pronuntat in cazul unui consum regulat de cafea, astfel ca echilibrul lichidelor se restabileste pe parcursul zilei.

In cazul concentratiilor mai mari de cafeina, consumul mare de cafea va avea drept urmare o eliminare sporita a sarurilor si a sodiului din organism. Si acest efect este echilibrat regulat prin mecanisme compensatorii.

Din cauza efectului stimulator pe care il are asupra inimii si a sistemului circulator, cafeaua nu ar trebui consumata pentru a stinge setea, potrivit recomandarilor Asociatiei Germane pentru Alimentatie. Alternativele mai bune in astfel de situatii sunt: apa minerala, bauturile sarace in calorii, amestecurile de sucuri concentrate cu apa, ceaiuri de fructe si plante. Nu exista insa contraindicatii pentru consumul moderat de 4 cesti de cafea (350 mg cafeina) pe zi.

Cafeaua ne priveaza de apa?

Recomandarea de a consuma un pahar cu apa dupa fiecare ceasca de cafea se bazeaza pe interpretarea gresita a rezultatelor unui studiu, in care intreaga cantitate de apa a fost evaluata ca referinta unica pentru clasificarea hidratarii: In cazul celor 12 voluntari implicati care timp de cinci zile nu au consumat cafea, consumul a sase cesti de cafea in ziua testarii a condus la o scadere a greutatii corpului de 0,7kg si o crestere simultana a volumului de urina si de sodiu eliminat.

Concluzia potrivit careia cafeaua ne-ar priva de apa se bazeaza pe o interpretare gresita a scaderii temporare a greutatii corpului si a cantitatii totale a apei din corp, pusa pe seama unei hidratari reduse. Respectiva scadere in greutate nu este insa rezultatul consumului redus de lichide. Deficitul de apa respectiv de lichide este marcat de factori precum cresterea concentratiei urinei (cantitatea de particule dizolvate, osmolalitate) si cresterea eliminarii de electroliti.

Fapt

Atunci cand cafeaua este consumata in mod regulat in cantitati constante, nu se produce o crestere a cantitatii de apa si sodiu eliminat, ca urmare a activitatii accentuate a diferitelor mecanisme de compensare.