Boli asociate cu alimentatia nesanatoasa

Boli asociate cu alimentatia nesanatoasa

Starea noastra de sanatate este influentata in mod hotarator de modul in care ne hranim. Un stil de viata sanatos, miscarea fizica si alimentatia sanatoasa au un efect pozitiv asupra sanatatii si ne ajuta sa evitam o serie de afectiuni. Printr-un stil de viata sanatos pot fi evitate numeroase afectiuni. Insa si evolutia bolilor deja debutate poate fi incetinit printr-un stil de viata pe masura.

Afectiuni cauzate de alimentatia nesanatoasa

Cercetatorii sunt de parere ca peste 70% din bolile cu care se confrunta populatia din tarile puternic industrializate sunt induse de alimentatie si de stilul de viata. In special alimentatia nesanatoasa, lipsa miscarii si kilogramele in exces joaca un rol important. La acestea se adauga fumatul si consumul de alcool.  Pentru numeroase boli a fost deja dovedita legatura dintre stilul de viata si alimentatie, cum ar fi afectiunile sistemului circulator, bolile de inima, diabetul zaharat si cancerul.

Bolile de inima si bolile sistemului circulator

Bolile de inima si ale sistemului circulator se numara printre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. Este cunoscut faptul ca cel putin jumatate din bolile cardiovasculare pot fi evitate printr-o schimbare a modului de viata. Printre cei mai periculosi factori se numara fumatul si raportul anumitor grasimi din sange. Printr-un regim de viata sanatos care include suficienta miscare, o dieta sanatoasa si renuntarea la fumat, pacientii pot castiga cativa ani de viata in plus. Se estimeaza ca fiecare tigara scurteaza viata cu aproximativ 30 de minute.

Un aspect si mai ingrijorator este numarul mare al factorilor de risc la care sunt expusi copiii si tinerii. Astfel, se pun bazele unui infarct miocardic inca din copilarie. Insa schimbarea stilului de viata nu este o masura populara in randul pacientilor cu probleme cardiovasculare. Dintr-un studiu realizat in Dresda cu privire la stilul de viata si respectarea tratamentului medicamentos, in care au fost chestionati 800 de pacienti la intervale de 6 respectiv 12 luni de la supravietuirea unui infarct, a reiesit ca majoritatea pacientilor urmau tratamentul medicamentos, insa in ceea ce priveste miscarea si schimbarea obiceiurilor alimentare, rezultatul a fost mai putin pozitiv.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat se numara printre cele mai frecvente si mai costisitoare boli cronice. Pe langa predispozitia genetica si varsta, printre factorii de risc majori pentru dezvoltarea acestei boli, se numara si kilogramele in exces, hipertensiunea arteriala si afectiunile metabolice. Spre deosebire de diabetul de tip 1 cu lipsa absoluta a insulinei, in cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce cantitati foarte mari de insulina la debutul bolii. Aceasta insa nu este recunoscuta corect de celulele organismului, existand o sensibilitate redusa la insulina resp. o rezistenta la insulina.

In mod normal, insulina ajuta la preluarea zaharului in celule. In cazul unei rezistenta la insulina, sangele este practic inundat de zahar (glucoza). Rezistenta la insulina a celulelor corpului este provocata de greutatea excesiva, alimentatia nesanatoasa si lipsa miscarii. Astfel, tratamentul diabetului de tip 2 presupune o schimbare a obiceiurilor alimentare, reducerea kilogramelor in exces si miscarea regulata.

Cancer

In randul barbatilor, carcinoamele organelor de digestie si de respiratie sunt cele mai frecvente, iar in cazul femeilor, domina tumorile mamare si ale organelor de digestie. In cazul diferitelor forme de cancer, legatura directa dintre alimentatie si evolutia cancerului nu a fost inca stabilita la fel de clar ca si in cazul celorlalte boli. Un studiu desfasurat de Organizatia Mondiala a sanatatii a demonstrat ca in tarile puternic industrializate, aproximativ 30% din numarul total al cazurilor de cancer se datoreaza alimentatiei incorecte si sedentarismului.

Printre cele mai frecvente forme de cancer intalnite in Europa sunt cancerul de colon, cancerul rectal si cancerul mamar. Supraponderabilitatea, sedentarismul si consumul insuficient de fructe si leguma favorizeaza aparitia acestor afectiuni. Expertii sunt de parere ca riscul cancerului intestinal poate fi redus cu pana la jumatate printr-o alimentatie adecvata si printr-un stil de viata sanatos. Pentru alte tipuri de tumori precum leucemia, limfoamele si tumorile cerebrale relatia cauzala dintre alimentatie si cancer nu este atat de evidenta precum la cancerul de colon, insa nu poate fi exclusa. Evident, la dezvoltarea acestor tumori contribuie si alte elemente din stilul de viata.