Alimentatia si ficatul

Alimentatia si ficatul

Alimentatia si ficatul

Ficatul reprezinta un organ metabolic central al organismului uman, care preia sarcini importante in cadrul asimilarii si valorificarii nutrientilor. Atunci cand ficatul nu mai functioneaza la parametrii optimi, este posibila aparitia a numeroase tulburari la nivelul intregului organism. In cazul afectiunilor hepatice acute si cronice, alimentatia reprezinta o masura esentiala de preventie si de tratament.

Ca urmare a rolului central pe care il joaca in organism, modul in care ne hranim influenteaza major functia hepatica. Daca adoptam pe termen lung o alimentatie prea bogata in grasimi, efectele se vor vedea nu doar pe linia taliei ci si in valorile hepatice.

Vorbim de un ficat gras atunci cand cel putin o jumatate din totalul celulelor hepatice este afectata. Ficatul gras (steatoza) se formeaza nu doar in urma unui consum exagerat de preparate grase, ci si a consumului de alcool, care poate da nastere si asa-numitei hepatite steatozice (ficat gras cu reactie inflamatorie). Steatoza (ficatul gras) mai poate aparea si pe fondul unui diabet zaharat necontrolat.

Consumul puternic de alcool si pe termen lung poate provoca daune iremediabile ficatului, cum ar fi ciroza hepatica. In plus, consumul de alcool creste si riscul dezvoltarii cancerului hepatic.

Alimentatia si stilul de viata influenteaza evolutia bolii chiar si in cazul afectiunilor hepatice. Recomandarile alimentare difera in functie de faza afectiunii si de capacitatea de functionare a ficatului. 

In cazul pacientilor care sufera de afectiuni hepatice, alimentatia sanatoasa si adecvata reprezinta o contributie esentiala pentru sanatate si pentru derularea bolii. Atata timp cat ficatul isi indeplineste functiile, nu necesita masuri dietetice restrictive.

Cu toate acestea, in cazul aparitiei complicatiilor si a limitarilor in functionarea celulelor hepatice, se impun anumite masuri terapeutice alimentare, care trebuie stabilite impreuna cu medicul curant. Atentia trebuie sa se indrepte asupra evitarii malnutritiei care ar putea avea efecte negative asupra evolutiei bolii.

Hepatita virala este o afectiune hepatica provocata de virusi si care poate avea o evolutie cronica. Nu exista o dieta speciala care ar putea conduce la vindecarea afectiunii, cu toate acestea, alimentatia corecta poate conduce la mentinerea sanatatii si la cresterea starii de bine. Aceste stari pot fi atinse printr-o dieta sanatoasa si adecvata.

Scaderea apetitului / scaderea in greutate

In decursul tratamentului medicamentos, este posibila scaderea poftei de mancare si automat si scaderea in greutate. Este important ca pacientii sa se hraneasca suficient in ciuda scaderii apetitului pentru a combate scaderea in greutate.

 

  • Pregatiti preparatele intr-un mod cat mai apetisant.
  • Consumati mai multe portii mici de-a lungul zilei. Incepeti cu micul dejun imediat dupa trezire si incheiati ziua cu o gustare inainte de a merge la culcare. Consumati cel putin o portie de hrana calda de-a lungul zilei.
  • Pregatiti-va mici gustari intre mesele principale, cum ar fi tartine, mere, iaurt sau tarta cu fructe.
  • Pregatiti cat mai des preparatele preferate.

Intoleranta alimentara

Anumiti pacienti care sufera de afectiuni hepatice dezvolta si intolerante la anumite alimente (cum ar fi preparatele grase, ceapa, praz etc.). Cu toate acestea, intolerantele respective pot sa difere, astfel ca nu exista reguli general valabile. Incercati sa evitati preparatele la care stiti sigur ca aveti intoleranta.