Alimentatia in cazul intolerantei la histamina

Alimentatia in cazul intolerantei la histamina

Histamina se regaseste in nenumarate alimente. Printre alimentele cu continut mare de histamina se numara branza maturata, salamurile, vinul rosu, alunele, varza murata si carnea afumata. Continutul de histamina al unui aliment nu este mereu acelasi. Prin procesul de maturare si de fermentare, continutul de histamina din produs poate sa creasca.

Pe langa alimentele care contin foarte multa histamina, exista si alimente care asigura eliberarea histaminei depusa in corp. Acestea poarta numele de liberatori de histamina (cum ar fi rosiile). Pana in prezent nu a fost insa demonstrat stiintific acest efect.

Pacientii afectati de intoleranta la histamina trebuie sa evite si alimente care contin ale amine biogene. Pe langa histamina, serotonina, spermina si putrescina se numara printre aminele biogene. Prin administrarea acestor substante, organismul poate prezenta aceleasi simptome ca si in cazul histaminei. In anumite cazuri, descompunerea histaminei este inhibata.

Intoleranta la histamina: pregatirea alimentelor 

Continutul de histamina din alimente creste odata cu procesul de maturare, fapt pentru care se recomanda consumarea cat mai multor alimente in stare proaspata. Modul de pregatire al alimentelor nu influenteaza continutul de histamina, deoarece aceasta este stabila la cald si rece. Se recomanda insa sa pregatiti personal alimentele, pentru a evita orice aditivi. Retineti ca in cazul anumitor pacienti, disconfortul este mai mare in urma consumului de alimente calde, deoarece histamina este eliberata prin caldura.

Histamina care se regaseste in lichide poate fi preluata mai repede de organism. Astfel, trebuie evitate bauturi precum berea sau vinul rosu. In plus, se recomanda evitarea consumului de alcool, deoarece acesta inhiba activitatea enzimelor care descompun histamina.

Intoleranta la histamina: lista de alimente

Ca urmare a continutul mare e histamina, anumite alimente trebuie evitate de cei in cauza. In timpul fazei de tratament, se recomanda evitarea acestora. Reluarea ulterioara a consumului anumitor alimente trebuie decisa de fiecare pacient in parte.

In lista alimentelor de mai jos, am introdus anumit alimente la care ar trebui sa renuntati in cazul in care suferiti de intoleranta la histamina. Unele dintre acestea contin amine biogene, care de asemenea trebuie evitate in cazul intolerantei la histamina.

  • Carne: Sunca, salam, carne afumata 
  • Peste: conserve de peste, fructe de mare, peste recongelat, peste care nu este consumat imediat dupa prindere
  • Produse lactate: branzeturi maturate, lapte fara lactoza 
  • Legume: rosii, spanac, vinete, avocado, varza murata, legume conservate 
  • Fructe: fructe citrice, banane, pere, kiwi, papaya, zmeura, capsuni, prune rosii 
  • Albus de ou
  • Produse de panificatie
  • Fasole si leguminoase
  • Dulciuri: ciocolata, cacao, martipan, nuga, marmelada
  • Alcool: vin rosu, anumite sortimente de bere, sampanie 
  • Bauturi: ceai negru si verde, bauturi energizante 
  • Altele: alune (in special alune de padure si alune caju), otet, drojdie, condimente picante, ciuperci 

Intoleranta la histamina: alimente tolerate 

Care sunt alimentele pe care la puteti consuma fara probleme, va trebui sa decideti individual. Va oferim mai jos o lista de alimente care in ciuda intolerantei la histamina, sunt deseori usor de tolerat.

  • Carne si peste: carne proaspata si peste proaspat 
  • Fructe: mere, pepene, cirese, caise, afine, mango, litchi, coacaze, piersici, 
  • Legume: ceapa, dovleac, ridichi, cartofi, morcovi, broccoli, praz, dovlecei, castraveti, salata verde, sparanghel, usturoi, porumb, rubarba, sfecla rosie.
  • Produse de panificatie: taitei de alac, de orez si de porumb, paine integrala fara drojdie, fulgi de ovaz, faina de hrisca, de porumb si de orez 
  • Produse lactate: Quark (branza proaspata), iaurt, branza nematurata, branza proaspata 
  • Alternative pentru lapte: lapte de orez, de cocos.