10 alimente bogate in vitamine

10 alimente bogate in vitamine

Pentru ca organismul nostru sa ramana sanatos si sa realizeze atributiile sale, trebuie sa-i asiguram toate substantele hranitoare necesare. Este decisiva aprovizionarea cu vitamine deoarece corpul uman nu poate produce singur toate cele necesare. Vitaminele participa in organismul uman la diversele procese si sunt cele care raspund de buna dispozitie si prospetime zilnica. Pentru a preveni o deficienta de vitamine, trebuie sa punem accent pe o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Recomandate in mod deosebit sunt urmatoarele 10 alimente care ofera un mix de vitamine necesar organismului.

 

Morcovii sunt recomandati pentru a furniza corpului nostru vitamina A: 100 de grame contin in medie un miligram de Provitamina A si acopera astfel necesarul zilnic al adultilor cu 50 la suta. Vitamina A este de o importanta deosebita pentru acuitate vizuala – in special noaptea. Pe langa aceasta profitam si de efectul antioxidant al acestora. Vitamina A neutralizeaza in organism radicalii liberi si impiedeca astfel afectarea celulelor noastre sau ale ADN-ului.

Deoarece vitamina A face parte din grupa vitaminelor liposolubile, ar trebui consumate impreuna cu morcovii si ceva grasimi, precum smantana, unt sau ulei. Altfel vitamina este greu valorificata de catre organism.

 

Germeni de grau

Produsele integrale sunt pe departe mult mai sanatoase decat produsele din faina alba – dar de ce oare? In timpul fabricarii fainii, nu doar ca se indeparteaza prin cernere atat membrana exterioara a semintei bogata in vitamine, cat si germenii.  Acestea sunt foarte bogate in vitamine, mai ales in vitamina B si vitamina E: 50 de grame de germeni de grau contin de exemplu aproape 12 miligrame de vitamina E si acopera astfel aproape necesarul zilnic al unui adult. Painea si chiflele integrale contin spre deosebire de cele din faina alba toate componentele semintei cerealei si alimenteaza organismul uman cu subtante nutritive considerabil mai multe.

Sugestie: Germenii de grau nu se asimileaza doar din produse din faina integrala ci acestia se pot achizitiona si separat. Deosebit de sanatoasa este o lingurita de germeni de grau in portia de Musli de la micul dejun.

 

Catina alba

Nici lamaile si portocalele nu fac fata acestia: catina alba contine aproape de 10 ori atata vitamina C cat citricile si fac parte astfel din alimentele cele mai bogate in vitamine. Este depasita doar de macese si ciresele de Acerola. Necesarul zilnic al unui adult este acoperit cu peste 100% doar de 50 de mililitri de suc de catina alba: Prin suc se asimileaza aproximativ 130 de miligrame de vitamina C, iar necesarul zilnic este de 100 miligrame. Pe langa vitamin C, catina alba mai contine si Provitamina A, diferite alte vitamin din grupa B precum si vitamin E.

 

Somonul

Somonul si alti pesti de mare se afla in linia intai datorita continutului lor mare de acizi grasi Omega-3. De asemenea somonul este si un bun furnizor de vitamine: el este bogat in vitamina B6, iar pe langa aceasta mai contine si niacina, acid pantotenic precum si vitamina B12.

Pentru o alimentatie echilibrata, ar trebui cel putin o data pe saptamana sa servim un peste gras in meniul nostru. Pe langa somom mai enumeram si alte sortimente de peste precum macroul sau heringul. Trebuie insa de asemenea mentionat faptul ca prin fierbere si prajire se pierd pana la 3o la suta din continutul initial de vitamina B6. La produsele congelate, pierderea poate fi chiar mai mare.

 

Broccoli

Broccoli este deosebit de bogat in vitamina K: doar 100 de grame pot acoperi necesarul zilnic al unui adult cu 100%. Pe langa vitamina K, Broccoli mai contine si acid pantotenic, acid folic si vitamina C. Si alte sortimente de legume verzi precum spanacul, varza de Bruxelles sau mazarea pot contribui la necesarul zilnic de vitamina K.

Pe langa continutul mare de vitamina, Broccoli este recomandat deoarece contine substante cunoscute pentru prevenirea sau combaterea cancerului. Consumul regulat de butoni florali verzi ar trebui sa scada riscul cancerului de vezica, san, intestin si prostata.

 

Uleiul de rapita

Uleiurile precum cele de rapita, floarea soarelui, sofranas si de germeni de grau si furnizori bogati de vitamina E. Vitamina E face parte din grupa antioxidantilor si este responsabila in organism cu netutralizarea radicalilor liberi, cei care pot afecta celulele si ADNul din organism.

Uleiul de rapita furnizeaza cea mai putina vitamina E din uleiurile enumerate, in schimb raportul dintre acizi grasi de Omega 3 nesaturati si Omega 6 este foarte convenabil. Mai mult, uleiul de rapita mai este recomandabil deoarece acesta contine multi acizi grasi nesaturati care reduc nivelul de colesterol din organism.

 

Arahidele

Arahidele pot fi adevarate bombe calorice, dar totusi cine consuma din cand in cand aceste fructe, poate aduce efecte benefice organismului. Deoarece la fel ca si celelalte sortimente de nuci, arahidele fac parte din grupa furnizorilor de top de vitamine: acestea sunt deosebit de bogate in acizi pantotenici, acid folic sau niacina. Pe langa arahide mai puteti consuma din cand in cand si alune sau migdale, deoarece acestea contribuie si ele in primul rand prin continutul bogat de vitamina E.

Benefice pot fi cateva alune in salata precum si intr-o porttie de orez sau paste chinezesti. Aici puteti separa mai bine cantitatile consumate decat seara in fata televizorului consumand preferatele alune sarate.

Branza Camembert

Branzeturile si celelalte produse lactate sunt in special pentru vegtarieni o sursa bogata de vitamina B12. Deoarece aceasta vitamin este prezentain cantitati mari in carne si peste. Vitamina B12 este importanta pentru sistemul nostrum nervos, influenteaza insa si circuitul sanguin.

Pentru a acoperi necesarul zilnic al unui adult cu vitamina B12, trebuie consumate in jur de 100 grame de Camembert. Aceasta cantitate contine aproximativ trei micrograme de vitamin B12. Pe langa continutul inalt de vitamin B12, prin consumul de Camembert se asimilieaza si substante bogate in biotina si acizi pantotenici.

 

Carnea de vita

Carnea nu este neaparat sanatoasa, deoarece nu contine doar colesterol, dar si acizi grasi saturati. Carnea este insa si un bun furnizor de vitamine: carnea de vita contine de exemplu multe vitamine din grupa B, in special B12. In 100 de grame de carne de vita se gasesc aproape cinci micrograme de vitamina B12 – acoperind astfel necesarul zilnic. In plus, carnea de tiva mai contine cantitati  importante de biotina si niacina.

Sugestie: Nu consumati mai mult de 600 de grame de carne pe saptamana. Atunci cand o faceti, consumati in special filet sau muschi slab.

 

Varza verde

Varza verde este o leguma tipic de iarna, care din Septembrie se gaseste pe urma intreaga iarna in magazine. Varza verde se numara printer sortimentele de legume bogate in substante nutritive: in special vitamin K, diferite vitamin B, vitamin E precum si provitamina A se gasesc in cantitati importante in varza verde. De aceea sunt sunt suficiente 100 de grame de varza verde pentru a acoperi necesarul zilnic al unui adult in vitamin C.

Pe langa aceasta consumul de varza verde este recomandabil deoarece legumele verzi, la fel ca si Broccoli, contin substante care reduc imbolnavirea de cancer.