Zinc impotriva febrei fanului si a alergiilor

Zinc impotriva febrei fanului si a alergiilor

Dupa lunile reci de iarna, majoritatea asteapta cu nerabdare sosirea primaverii. Nu insa si persoanele care sufera de alergii la polen, alergii care sunt insotite de ochi iritati si inlacrimati, stranuturi repetate, curgeri nazale, gat inflamat, dar si eruptii sau mancarimi, iar cele mai multe simptome se fac resimtita inca din copilarie.

Deseori sunt anumite componente din alimente care tulbura sistemul imunitar al sugarilor, iar ulterior organismul reactioneaza la anumiti alergeni din aer, cum este si in cazul febrei fanului.

 

Cresterea numarului alergiilor

Nu exista insa o explicatie clara cu privire la cresterea razanta a numarului de alergii din tarile industrializate. Exista suspiciuni cu privire la mediul puternic poluat, insa acestea nu sunt confirmate. Spre exemplu in Republica Democrata Germana aerul era mult mai populat comparativ cu Germania de Vest, insa numarul cazurilor de alergie si de astm era mai mic in est. Abia dupa reunificare, raportul cazurilor de alergie a inceput sa se echilibreze. Popularea aerului din este a scazut, insa numarul alergiilor a crescut.

Expertul alergolog, prof. Rudolf Schopf, este de parere ca printre explicatiile numarului mare de alergii se afla si carenta de zinc. Aproximativ jumatate din populatie sufera de un deficit de zinc. "Peste 300 de procese metabolice din organismul nostru nu pot functiona fara zinc," explica Prof. Schopf. Zincul are proprietati antialergice directe, deoarece stabilizeaza anumite celule imunologice, care joaca un rol important in aparitia unei alergii.

 

Deficitul de zinc si febra fanului (rinita alergica)

Zincul este asimilat, in special, prin hrana. Printre alimentele cele mai bogate in zinc se numara carnea, laptele, ouale si anumite leguminoase. Insa exact aceste alimente trebuie evitate de alergici, astfel ca acestia dezvolta deficit de zinc.

Pentru a putea evita deficitul de zinc, preparatele de zinc din farmacii ar putea reprezenta o alternativa. Cu toate aceastea, prof. Schopf atrage atentia asupra studiilor care sustin ca in functie alcatuirea medicamentelor cu zinc pot rezulta si diferente in modul in care acestea actioneaza. "Atunci cand se afla in legatura cu aminoacidul histidina, zincul este asimilat de organism mula mai repede. In plus, histidina are proprietati antioxidante si inhibitoare impotriva infectiilor, ceea ce inseamna ca este in masura sa prinda ”radicalii liberi” care se formeaza odata cu reactiile alergice si sa ii neutralizeze. Astfel, zincul si histidina se completeaza reciproc intr-un mod ideal datorita rolului lor de protectie celulara."

”Chiar daca relatia dintre deficitul de zinc si febra fanului este cunoscuta de multi ani, nu se acorda suficienta atentie necesarului sporit de zinc cu care se confrunta persoanele care sufera de alergii”, este de parere Prof. Schopf.

 

Alinarea simptomelor

Odata declansata, febra fanului nu poate fi stopata complet cu zinc, insa intensitatea simptomelor poate fi redusa semnificativ, fapt deosebit de benefic pentru multe dintre persoanele afectate. Astfel, este necesara acordarea atentiei necesare pentru asigurarea cantitatii de zinc necesare ca masura adjuvanta si continuarea tratamentului de baza impotriva alergiei.