Salvia – planta medicinala

Salvia – planta medicinala

Salvia apartine alaturi de alte 900 de plante uneia dintre cele mai variate familii de plante, insa numai salvia propriu-zisa (Salvia officinalis) numita si salvia de gradina, de bucatarie sau salvia medicinala si castigat locul in gastronomie si tratamentele naturiste. Denumirea latina (salvare = a salva, a trata; salvus = a fi sanatos) face referire la efectul benefic al acestei plante, cunoscut inca din antichitate. Romanii au adus salvia in Europa, peste Alpi, unde s-a raspandit in special in gradinile din jurul manastirilor, fiind apreciata pentru efectele terapeutice.

Substantele active din salvie

Frunzele de salvie pot fi recoltate de-a lungul intregului ani, insa plante contine cele mai multe substante benefice chiar inainte de inflorire. Inaintea iernii, tufa de salvie poate fi taiata si uscata, reusind sa isi mentina aroma timp indelungat.

Mirosul intens, specific al salviei se datoreaza uleiurilor eterice  (intre 1 si 2,5%), in special thujon, cineol si borneol. La acestea se adauga si camfor, taninuri, glicozida, acizi si o substanta cu efect estrogen.

Proprietatile terapeutice ale salviei

Chiar daca thujonul care se regaseste in salvie poate provoca halucinatii daca este consumat in cantitati mari, salvia este o planta medicinala si un condiment versatil. Solubilitatea thujonului in apa este foarte restransa, regasindu-se in ceaiul de salvie in cantitati foarte mici.

Salvia are urmatoarele efecte:

  • antibacterian
  • antispastic
  • antinevralgic
  • tonic gastric
  • inhibitor impotriva infectiilor
  • stimuleaza vindecarea plagilor
  • regularizeaza menstruatia
  • detoxifierea sangelui

Proprietati benefice numeroase asupra sanatatii

Salvia este un foarte bun remediu impotriva tusei, a transpiratiei, a apetitului scazut dar si a problemelor gastro-intestinale. Inhalatiile cu vapori de salvie curata tenul gras, plin de impuritati. Ceaiul de salvie are un efect de prevenire impotriva infectiilor, spre exemplu in sezonul gripelor. De asemenea este foarte benefic in tratarea diabetului si pentru gargara in tratarea infectiilor cavitatii bucale si a amigdalelor.

Ceaiul de salvie nu este recomandat in timpul sarcinii si al alaptarii, deoarece are un efect inhibator impotriva productiei de lapte. Acest fapt este apreciat atunci cand productia de lapte este prea mare sau cand se doreste sistarea alaptarii. Asadar, mamele cu o productie normala de lapte ar trebuie sa evite consumul de cea de salvie pe perioada alaptarii.

Salvia ca verdeata in bucatarie

In gastronomie sunt preferate frunzele de salvie verde, insa datorita aromei foarte puternice, aceasta trebuie dozata cu atentie. Salvia prelungeste valabilitatea preparatelor si are un efect tonic asupra stomacului. Tocata fin, salvia poate fi adaugata in supe, garnituri, legume chiar inainte de servire. Inclusiv preparatele de rosi, salate si peste, de pasare, cartofi, pizza si diferite uleiuri, carnea de vanat, vita si miel devin mai aromate prin adaugarea salviei.

Reteta pentru ceai de salvie

Opariti 1 lingurita de frunze de salvie verzi sau uscate cu ¼ litri de apa fierbinte si lasati infuzia acoperita timp de 10 minute. Ceaiul de salvie nu trebuie consumat pe termen lung si nu trebuie depasita cantitatea de 2-3 cani /zi, deoarece in cazul supradozelor sunt posibile simptome de intoxicatie. De asemenea, ceaiul de salvie trebuie evitat si in timpul sarcinii si de catre persoanele care sufera de afectiuni renale. Pentru un efect sporit impotriva infectiilor orale si ale amigdalelor, amestecati ceaiul de salvie cu ceai de musetel si repetati gargara de cateva ori pe zi.

In solurile uscate, insorite din gradina, tufele de salvie pot atinge si jumatate de metru.

Pentru revigorarea plantei, taierile trebuie efectuate cat mai devreme primavara.

In lunile de vara iunie-august, salvia infloreste in culori care variaza de la albastru, roz, chiar si albe. Este rezistenta la frig doar moderat, astfel ca salvia ar trebui protejata pe perioada iernii.