Malabsorbtia fructozei

Malabsorbtia fructozei

Oferta de fructe din zilele noastre este mai bogata si mai variata decat a fost vreodata, astfel ca este foarte greu de rezistat tentatiei. Nu orice fruct poate fi consumat fara restrictii. Va numarati printre persoanele care dupa consumul unui anumit fruct, resimt balonare si dureri abdominale? In acest caz, s-ar putea sa suferiti de malabsorbtia fructozei respectiv de intoleranta intenstinala a fructozei. Numarul exact al celor care sufera de aceasta intoleranta nu este cunoscut, deoarece multi dintre cei afectati nu sunt diagnosticati. Cu ajutorul testului "H2-test de respiratie", diagnosticare este foarte simpla. Acest test de stabilire al malabsorbtiei fructozei masoara prin aerul expirat, in ce masura sunt prezente gazele intestinale tipice.

 

Simptome si cauze

Malabsorbtia fructozei consta intr-o tulburare a asimilarii fructozei, asadar a zaharului din fructe si miere spre exemplu, in intestinul subtire. Fructoza ajunge nedigerata, in cantitati mari in intestinul gros. Bacteriile prezente in intestinul gros descompun fructoza in acizi grasi cu catena scurta si in gaze precum hidrogen sau dioxid de carbon, care provoaca neplaceri precum balonarea si /sau diaree. Daca persoanele in cauza evita consumul de fructoza, simptomele precum balonarea si diareea dispar. Renuntarea completa la fructoza nu este insa necesara nici in cazul malabsorbtiei fructozei, deoarece cantitatile mici de fructoza pot fi tolerate in cele mai multe cazuri. Intoleranta la fructoza difera de la un individ la altul si trebuie stabilita personal. In cazul unora, aceasta poate fi trecatoare, insa pentru altii poate crea probleme de-a lungul intregii vieti.

 

Intoleranta la fructoza – problema ereditara

Malabsorbtia fructozei nu trebuie confundata cu intoleranta la fructoza (ereditara) congenitala. Aceasta din urma reprezinta o tulburare metabolica rara. Celor care sufera de acesta afectiune le lipseste enzima responsabila pentru descompunerea fructozei si se impune o dieta stricta de evitare a fructozei inca de la nastere/

 

Ce alimente putem consuma in cazul malabsorbtiei fructozei?

Fructoza este o substanta naturala care se regaseste in fructe si in numeroase soiuri de legume. In special merele, perele, prunele si strugurii sunt fructe foarte bogate in fructoza. De asemenea, mierea, sucul de fructe, iaurtul cu fructe, batoanele musli, marmelada, dulciurile, limonada, cola, toate acestea contin fructoza. Cauza malabsorbtiei fructozei este digestia insuficienta a componentelor fructozei, care in mod normal ajunge din alimentatie in celulele intestinului subtire si apoi in sange. Insa in cazul malabsorbtiei, acest sistem de transport este defect resp. restrictionat. Sorbitul, indulcitorul alternativ trebuie si el evitat in cazul malabsorbtiei fructozei. Sorbitul foloseste acelasi mediu de transport, putand sa impiedice pe termen scurt absorbtia fructozei. Sorbitul se regaseste in anumite soiuri de fructe si este folosite in numeroase produse – ca si fructoze- ca inlocuitor al zaharului. Glucoza stimuleaza absorbtia de fructoza si activitatea transportatorului. Astfel, zaharoza (zaharul alimentar), care este format in raport 50/50 din fructoza si glucoza este bine tolerat de majoritatea celor care sufera de malabsorbtia fructozei.