Gripa intestinala – cum o putem combate?

Gripa intestinala – cum o putem combate?

Gastroenterita virala (impropriu numita gripa intestinala) este provocata de virusi - norovirusi si rotavirusi. Printre simptomele tipice se numara starea de rau, varsaturile si diareea. In plus, acestea pot fi insotite de dureri abdominale, de cap si de membre. In cazul adultilor sanatosi, nu este necesar consultul medical, deoarece, de cele mai multe ori gastroenterita se vindeca de la sine dupa cateva zile. Se recomanda insa atentie sporita in cazul copiilor si a persoanelor in varsta. Articolul nostru contine cateva remedii populare pentru tratarea unei astfel de infectii, dar si recomandari pentru evitarea contaminarii.

Cauze virale 

Cauzele gastroenteritei pot fi numeroase. De regula este provocata de virusi (norovirusi sau rotavirusi), uneori de bacterii sau de paraziti.

Infectiile cu norovirusi sunt printre cele mai acute. In special in randul persoanelor in varsta, acesti virusi pot cauza probleme mari ale sistemului circulator ca urmare a pierderilor mari de apa. Norovirusii sunt foarte infectiosi – pericolul de contaminare se mentine timp de 48 de ore dupa disparitia ultimelor simptome. Partial insa, norovirusii mai pot fi transmisi si dupa cateva saptamani de a contaminare. 

In randul copiilor, gastroenteritele sunt cel mai frecvent provocate de rotavirusi, care se numara printre agentii patogeni cel mai des intalniti la copiii sub cinci ani. In prezent, exista un vaccin impotriva acestui virus, insa vaccinarea trebuie realizata inaintea implinirii varstei de 6 luni. 

Gastroenterita este contagioasa 

Gastroenterita este foarte contagioasa: se transmite de regula prin frotiu. Agentii patogeni sunt eliminati prin varsaturi sau scaun, contaminand obiectele din jur, de unde pot fi preluate de alte persoane, ajungand apoi in cavitatea bucala (transmitere fecalo-orala). Odata ajunsi in organism, agentii patogeni pot provoca noului purtator o gastroenterita. 

Transmiterea se poate produce si prin picaturi expulzate in timpul varsaturilor, transmise direct prin aer persoanelor din apropiere. In plus, infectia mai este posibila si prin apa sau alimente contaminate, situatie intalnita mai des in tarile subdezvoltate. Dupa contaminare, simptomele incep sa se resimta intr-un interval de 48 de ore (perioada de incubatie). 

Gastroenterita: simptome tipice 

Gastroenteritele sunt deseori foarte neplacute, cei afectati simtindu-se lipsiti de forta in perioada de convalescenta. Agentii patogeni provoaca o infectie a mucoasei tractului gastro-intestinal, care se manifesta prin varsaturi si diaree. Organismul incearca sa elimine cat mai repede respectivii agenti patogeni. Ambele simptome pot aparea impreuna sau separat. 

Gastroenterita se declanseaza spontan. Pe langa diaree si varsaturi, cei afectati simt si dureri abdominale, crampe, stari de rau, dureri de cap si de membre. Uneori sunt posibile chiar si episoade de febra. Simptomele difera in functie de agentii patogeni care declanseaza viroza intestinala. 

Remedii populare eficiente 

De regula, pentru tratamentul gastroenteritei virale nu sunt necesare medicamente, deoarece organismul isi revine de la sine dupa 2- 6 zile. Procesul de vindecare poate fi sprijinit prin apelarea la diferite remedii populare, insa cea mai importanta este odihna. Organismul are nevoie de toata puterea pentru a combate agentii patogeni. De aceea, medicii recomanda repausul la pat. 

Un vechi remediu popular pentru tratarea gastroenteritei este argila care reuseste sa colecteze toxinele din intestinul gros. Amestecati doua lingurite de argila intr-o jumatate de litru de apa sau ceai. Beti treptat solutia obtinuta. Alternativ, puteti incerca  sa consumati un varf de praf de nucsoara (nu mai mult!) pentru combaterea diareii. 

Starile de rau si varsaturi pot fi ameliorate cu ceaiuri de menta si ghimbir. Acestea au un efect calmant pentru asupra stomacului, a starii de greata si a starii generale afectate. Ceaiul obtinut din radacina de angelica poate ajuta la ameliorarea simptomelor.  

Tratarea gastroenteritei cu medicamente 

Principalul obiectiv in tratamentul gastroenteritei virale este inlocuirea fluidelor si a electrolitilor pierdute prin varsaturi si diaree. Rehidratarea orala este recomandata pentru prevenirea si tratamentul deshidratarii. In cazurile severe, ar putea fi necesara rehidratarea pe cale inravenoasa si tratament medicamentos. Daca gastroenterita are cauze bacteriene, medicul va va recomanda un tratament cu antimicrobiene specifice. Varsaturile puternice pot fi si ele tratate cu antiemetice care amelioreaza starea de greata si voma. Consultati medicul de familie inainte de administrarea acestor medicamente, deoarece anumite medicamente pentru greata sunt contraindicate in diaree iar tratamentul difera in functie de agentii patogeni care au provocat infectia. 

Daca simptomele persista mai mult de 2-3 zile, consultati medicul. La fel si daca pe langa varsaturi si diaree, observati cresterea temperaturii sau a sangelui in scaun. Medicul va putea constata daca infectia a fost provocata de salmonella. 

In cazul bebelusilor si a persoanelor in varsta care sufera de gastroenterita, medicul trebuie consultat mai devreme. Ar putea fi necesara inlocuirea pierderilor de apa si sodiu prin perfuzii. 

Dieta corecta in timpul gastroenteritei  

Dieta corecta este foarte importanta atunci cand suferim de gastroenterita, deoarece organismul elimina foarte multa apa prin diaree si varsaturi. Aceste cantitati de apa eliminate trebuie inlocuite prin alimentatie, incercand pe cat posibil sa nu iritati si mai tare stomacul care deja sufera.

Se recomanda sa incepeti doar cu apa minerala sau ceaiuri de plante neindulcit. Remediile populare „cola si sticksuri” ar trebui evitate, in special de copii. Se recomanda in schimb solutiile de electroliti, disponibile in farmacii. Adultii pot consuma sticksuri. Vor compensa astfel pierderile de sodiu. Pentru a inlocui pierderile de potasiu, se recomanda bananele. 

Odata ce varsaturile inceteaza, puteti incepe treptat administrarea de hrana. Nu incepeti cu portii mari, ci doar cu cateva linguri pentru a urmari reactia corpului  la alimente. Se recomanda biscuitii uscati si supele. 

Gripa intestinala: protejarea impotriva contaminarii 

Gastroenterita virala nu poate fi intotdeauna evitata, insa exista anumite masuri care pot reduce riscul de contaminare:

  • Evitati contactul cu persoanele infectate: in cazul in care impartiti locuinta cu o persoana care sufera de gastroenterita, este necesara respectarea unor masuri stricte de igiena.
  • Spalati-va in mod regulat pe maini: folositi suficient de mul sapun si asigurati-va ca perioada de spalare este de minim 30 de secunde. Doar asa scade numarul agentilor patogeni prezenti pe maini. Evitati contactul mainilor cu fata. 
  • Atentie la pregatirea hranei: Pentru a evita o contaminarea prin alimente nespalate, preparati intotdeauna la temperaturi mari, alimentele de peste, carne si fructe de mare. Spalati toate ustensilele care au intrat in contact cu carnea cruda sau cu pestele.