Diabetul si consumul de alcool

Diabetul si consumul de alcool

Atunci cand sarbatorim o ocazie importanta, cei mai multi dintre noi servim si un pahar de vin, de bere sau de sampanie. Se poate intampla uneori chiar sa servim un pahar in plus. Persoanele diabetice trebuie sa acorde o atentie sporita consumului de alcool si sa respecte cateva reguli. Alcoolul este toxic pentru organism, fapt pentru care este descompus mai intai, inainte ca glucoza sa ajunga din ficat in sange. Astfel, uneori nu ajunge o cantitate suficienta de zahar in sange, iar nivelul glicemic scade.

O atentie sporita este necesara in cazul diabeticilor care se trateaza cu insulina sau medicamente insulinotrope. Nu inlocuiti o masa cu cateva pahare de bauturi alcoolice. Dimpotriva: alcoolul ar trebui consumat numai in combinatie cu  preparate care contin carbohidrati. Scaderea nivelului glicemic se poate produce si la un interval de 12 ore. Astfel, este posibila o hipoglicemie in a doua jumatate a noptii sau in dimineata urmatoarei zile.

Masurati-va glicemia inainte de a merge la culcare. In cazul unor valori prea scazute, serviti un sandvis inainte de culcare! In ziua ulterioara consumului de alcool, nu uitati sa va controlati mai des nivelul glicemic. Cei care fac mai multa miscare trebuie sa retina ca prin solicitarea fizica, celulele organismului devin mai sensibile la insulina iar nivelul glicemic scade. Sensibilitatea sporita la insulina va rezista timp de cateva ore. Nu consumati bauturi alcoolice inainte si dupa solicitarea fizica.

 

Alte recomandari

  • Un pahar de vin sau unul de bere este inofensiv chiar si in cazul diabeticilor. Barbatii nu ar trebui sa depaseasca un consum de 2 pahare de bere (0,2 litri) sau 2 pahare (0,1 Litri) de vin sau 2 pahare (2 centilitri) de tarie. Ca urmare a ficatului mai sensibil, femeilor li se recomanda numai jumatate din cantitatea recomandata barbatilor.
  • Unele bauturi alcoolice precum lichiorul, vinul porto, vinurile dulci sau berea fara alcool sunt foarte bogate in zaharuri si pot provoca o crestere rapida a nivelului glicemic. Astfel de bauturi ar trebui evitate pe cat posibil. Mai potrivite sunt vinurile speciale pentru diabetici, vinurile seci, berea cu nivel scazut de alcool, coniacul.
  • Nu consumati bauturi alcoolice pe stomacul gol, deoarece un stomac gol va permite preluarea imediata a alcoolului in sange.
  • Atunci cand va decideti sa consumati bauturi alcoolice, retineti ca acestea au o valoare calorica mare. Un gram de alcool contine 7 kcal! Cei care doresc sa isi pastreze linia siluetei, ar trebui sa retina acest aspect.

 

Si nu uitati: discutati cu medicul Dvs. eventualele efecte secundare care ar putea rezulta in urma consumului de alcool si al urmarii tratamentului medicamentos.